Erişilebilirlik

Eşref Gani: "Milyonlarca Afgan Göçe Hazırlanıyor"


Afganistan’ın eski Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin bir Alman gazetesine verdiği röportajdaki, "Milyonlarca kişi Afganistan'dan Almanya’ya kaçmaya çalışacak" sözleri Almanya’da büyük yankı yaptı.

Eşref Gani: "Milyonlarca Afgan Göçe Hazırlanıyor"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Taleban'ın iktidarı ele geçirmesinin birinci yıldönümü nedeniyle konuşan Gani, ülkesinde yaşanan olumsuz gelişmelerin büyük bir mülteci hareketine ve kitlesel göçe yol açmasını beklediğini, mültecilerin büyük çoğunluğunun hedefinin Almanya olduğunu söyledi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'in 15 Ağustos 2021 tarihinde Taleban güçleri tarafından ele geçirilmesin ardından ülkeyi terk eden ve ailesiyle birlikte Birleşik Arap Emirlikleri'ne sığınan Gani, "Afganistan'daki durum pek çok insan için korkunç. Afganlar’ın büyük bölümü aidiyet duygusunu ve umutlarını kaybetti. Sağlık sistemi çöktü" dedi.

Gani, Afganistan’ı terk edeceğini öne sürdüğü milyonlarca insanın Almanya’ya göç isteğini "Daha önce Almanya'ya sığınan Afganlar meslek sahibi oldu. Almanya, eğitimi bir hak değil, bir görev olarak gören bir ülke ve eğitim sistemi olağanüstü iyi işliyor" sözleriyle gerekçelendirdi.

Gani, Afganlar’ın Almanya'ya ulaşıp, ulaşamayacaklarının "insan kaçakçılarına bağlı" olduğunu söylerken, "Bunlar bir suç şebekesinin parçası. İnsanların Almanya'ya ulaşabilme olasılığı ise bir para meselesi" ifadelerini kullandı.

Bir yıldır sürgünde yaşayan Eşref Gani kendisini hala Afganistan'ın meşru lideri olarak gördüğünü ve bu nedenle Alman hükümeti tarafından kabul edilmekten memnuniyet duyacağını da söyledi.

Gani, "Eğer sorunların çözümüyle ilgileniyorlarsa, söyleyecek pek çok fikrim var. 44 yıl süren kesintisiz şiddetin ardından Afganistan halkı savaşmaktan bıktı. Afganistan'da tekrardan refah yaratmayı başarabilirsek, insanlar da aidiyet duygusu geliştirebileceklerdir. Bu aidiyet duygusu olmadan, mülteciler kapınızı çalmaya devam edecek" diye konuştu.

"Afganistan’dan 800 dolarla ayrıldık"

Gani, Kabil'den kaçarken yanında milyonlarca ABD doları götürdüğü yönündeki haberleri de yalanladı; "Eşim iki küçük el çantasıyla kaçtı, yanımızda 800 dolar vardı" dedi.

Konuyla ilgili farklı haberlerde, Gani’nin 169 milyon dolardan (yaklaşık 164 milyon Euro) fazla para çıkardığı öne sürülmüştü.

NATO'nun bir yıl önce Afganistan'dan çekilmesinden bu yana Almanya, Alman Silahlı Kuvvetleri için çalışan toplam 23 bin 614 eski Afgan askeri ve aile üyelerini kabul sözü verdi.

Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi (BAMF) kaynaklarına göre, şu ana kadar 17 bin 556 Afgan ülkeye giriş yaptı.

Almanya’da Afgan kökenli 337 bin kişi kişi yaşıyor. Bu göçmenlerin büyük kısmı, 2015 ve 2016 yıllarında sığınmacı olarak Almanya’ya geldi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG