Erişilebilirlik

Esper’dan Komutanın Görevden Alınmasına Destek


Komutanı Alkışlarla Uğurladılar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

ABD Savunma Bakanı Mike Esper, donanmanın Corona salgınına yakalanan uçak gemisi komutanını görevden alma kararını savundu. Esper bunun zor bir karar olduğunu, ancak yetki komuta zinciri içinde yapıldığını kaydetti.

ABD Donanma Sekreter Vekili Thomas Modly, Perşembe günü Kaptan Brett Crozier’i Theodore Roosvelt uçak gemisinin komutanlığından almıştı. Crozier bundan hemen önce donanmaya mektup yazarak nükleer uçak gemisinde salgının daha fazla yayılmasının önüne geçmek için daha fazlasının yapılması gerektiğini yazmış ve bu mektup basına sızmıştı.

Ancak Crozier’in görevden alınma kararı tepkiyle karşılanmıştı. Sosyal medyada yayınlanan videolarda gemideki denizcilerin Crozier gemiden ayrılırken sevgi gösterisinde bulunduklarını ortaya koydu ve 120 bin kişi kaptanın yeniden görevinin başına getirilmesi için imza topladı. Trump yönetimi bir süredir Corona salgını kriziyle mücadele biçimi konusunda eleştirilerin hedefinde.

Esper, ABC News televizyonuna yaptığı açıklamada ‘‘Sekreter Modly zor bir karar aldı. Ona ve donanma liderliğine güvenim ve inancım sonsuz. Bu kararlarını destekliyorum. Bu emir komuta zinciri içinde geminin kaptanına duyulan güvenle ilgili bir konu’’ dedi.

Pentagon’dan da Cuma günü Esper’in Modly’nin kararına güvendiği açıklaması gelmişti. Ancak Esper’in ABC’ye yaptığı açıklama bu konuda bizzat yaptığı ilk açıklama oldu.

Modly, Reuters haber ajansına geçen hafta verdiği röportajda Crozier’in görev yerinin değiştirileceğini, donanma denetçilerinin disiplin cezası alıp almayacağını ise inceleyeceklerini bildirmişti.

Demokrat Parti’nin başkan adaylarından Joe Biden yine ABC televizyonuna verdiği ayrı bir röportajda kaptanın gemi personelinin arkasında durarak düşündüğünü söylemesinin kovulmasını değil ödüllendirilmesini gerektiren bir davranış olduğunu kaydetti. Bir grup Demokrat Senatör de kararın Pentagon’un bağımsız genel müfettişi tarafından incelenmesini istedi.

ABD Donanması’na ait USS Theodore Roosevelt adlı uçak gemisinin kaptanı, ABD Donanması’na yazdığı mektupta, “Savaşta değiliz. Denizcilerimiz ölmemeli," diyerek askerlerin çoğunluğunun gemiden tahliye edilmesi gerektiğini söylemişti. En az 100 mürettebatın virüse yakalandığı geminin kaptanı bu açıklamadan kısa süre sonra görevden alınmıştı.

ABD uçak gemisi USS Theodor Roosevelt, bir hafta önce ilk Corona vakasını bildirdiğinde Büyük Okyanus'taydı. Savaş gemisi, Büyük Okyanus'un batısında bulunan ve ABD toprağı olan Guam Adası’nda bir limana demirlemiş durumda.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG