Erişilebilirlik

Eski Mahkumun Hukuk Zaferi


2002 ile 2004 yılları arasında Guantanamo’da mahkum olan Murad Benchellali, o yıllarda Guantanamo’yu yöneten Amerikalı General Geoffrey Miller’a mahkeme celbi göndertmeyi başardı.

2002’nin başlarında Murad Benchellali, kendini, Guantanamo’da Amerika’nın askeri kampında tutuklu buldu. İşkence gördü.

“Onlar ve Bizler”in olduğu bir dünyada yaşadım ve ben, “Müslüman köpekler” ile birlikteydim, kötünün de kötüsü” diyor Benchellali daha sonra yazdığı “Cehenneme Yolculuk” kitabında. Kitabında 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra yakalanan militanların tutulduğu şimdi kapalı olan X-Ray kampında yaşadıklarını anlatıyor.

Yıllar sonra bir Paris mahkemesi Guantanamo hapishanesinin o zamanki müdürünü,“yardımcı görgü tanığı” olarak, Benchellali ile bir başka tutuklu Nizar Sassi’ye karşı yasadışı tutukluluk ve işkence suçlamalarıyla ilgili ifade vermesi için mahkemeye gelmesini emretti.

Benchellali’nin avukatı, “Bizce suçlanmalıydı ama görgü tanığı olarak dinlemeye çağırılması bile en azından ileriye doğru atılmış bir adım” diye konuştu.

Emekli General Geoffrey Miller’ın “yardımcı görgü tanığı” olarak çağrılması, Fransız yasalarına göre, normal bir görgü tanığından daha fazla ağırlığı olduğu anlamına geliyor. Bu terim kişiye herhangi bir suçlama yöneltmiyor.

Bourdon ve Bnechellali’nin, emekli generalin mahkemeye gelip gelmeyeceğine dair şüpheleri var.

Benchellali, bu durumun sembolik olmadığını ve sorumluluk alanı genişlerse daha fazla görgü tanığının çağırılabileceğini söylüyor.

Duruşma, Amerika Başkanı Barack Obama’nın, Kongre üyelerine Beyaz Saray’ın Guantanamo’yu kapatma planını onaylaması yönünde yaptığı çağrının ardından geldi.

Bu, Benchellali’ye ismini temizlemesi için bir fırsat sunuyor.

Ağabeyinin “tatil” vaadi ile Lyon’dan Afganistan’a yola çıkan Benchellali ile Nizar Sassi kendilerini El Kaide’nin eğitim kampında buldu.

Kitabında ikilinin nasıl kaçtıkları ve Pakistan’a geçtikleri anlatılıyor. İkili daha sonra yakalandı ve kendilerini Guantanamo’ya transfer eden Amerikan güçlerine teslim edildi.

Benchellali 2006’da The New York Times gazetesine yazdıklarında, “Size birkaç cümle ile yaşadıklarımı ve işkenceyi anlatamam, ama en kötüsü umutsuzluktu” diyor.

2004’te Fransa’ya nakledien Benchellali, 2006’da serbest kalana kadar 2 yıl daha tutuklu kaldı. Bir yıl sonra da Benchellali ve diğer 4 eski Guantanamo tutuklusuna yöneltilen suçlamalar düşürüldü.

Benchellali ile Sassi yıllarca Fransız mahkemelerinde Miller’a karşı yasal süreç başlatılması talebinde bulundu. Geçen yıl Paris mahkemesi emekli generalin sorgulanması yönünde karar verdi.

Miller ayrıca Amerika’da da, Guantanamo ve Irak’taki sorgulamalar sırasında yardım ettiği işkenceler için sorgulanmak üzere çağrıldı.

Benchellali bugün Fransa’da ve Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde hikayesini anlatıyor ve gençleri radikalleşmeye karşı uyarıyor. Bununla birlikte hala bazı Fransız okullarının kendisini konuşması için davet etmekte isteksiz olduğunu belirtiyor.

Kasım ayında bir dizi etkinliğe davetli olmasına rağmen Benchellali’nin Kanada’ya girmesi engellenmiş ve iki gün tutuklu kaldıktan sonra Fransa’ya geri gönderilmiş.

Benchellali ise yılmıyor. Uluslararası Af Örgütü ile seyahat eden Benchellali, bu hafta Belçika’da gençlere hitap edecek. Kanada’ya da tekrar gitmek isteyen eski tutuklu, gençler için orada da yapacak çok şey var diyor.

Benchellali, eski Guantanamo tutuklularından da destek mesajları alıyor.

Benchalli, Miller’ın neden kendilerine işkence yapılmasını istediğini ve bunu niye meşrulaştırdığını açıklamasını istiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG