Erişilebilirlik

Eski Irak Milletvekili Keyani: 'Batı Kürtler'in Dostudur'


IKBY'nin yaptığı bağımsızlık referandumu ve ardından Kerkük’ün el değiştirmesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Tartışmaların odağında Amerika’nın gelişmeler karşısındaki tavrı var. Goran Hareketi’nin Irak Parlamentosu'nda eski milletvekili Dr. Muhammed Keyani, Amerika’nın KDP ve KYB’den vazgeçebileceğini ancak Kürtler'den vazgeçmeyeceğini söyledi.

2010-2014 arasında Goran Hareketi’nden Irak Parlamentosu milletvekilliği yapan Dr. Muhammed Keyani, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yaşanan gelişmeleri Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi.

‘KDP ve KYB’nin Tarihi Geçti’

Keyani, Irak Başbakanı Haydar Ebadi’nin, Kerkük’e operasyon düzenlemesinin beklenen bir adım olduğunu savunarak, IKBY’nin iki büyük partisi KDP ve KYB’yi eleştirdi. Bölgenin yeni bir politikaya ihtiyacı olduğunu savunan Keyani, “Eğer Ebadi referanduma karşı herhangi bir savaş açmasaydı, gelecekteki seçimleri kaybederdi. Barzani’nin en büyük hatası dışardan hiçbir destek almaması oldu. Hala sonucunun trajedi olduğunu tahmin ettiğimiz referandumda ısrarcı davranıyor. Bu iki politik partinin de tarihi geçmiş durumda. Bunlar aile tabanlı politik partiler. İnsan odaklı partilere ihtiyacımız var. bir karizma işi olmamalı, karizmaya inanmıyorum. Ben öncelikle politik süreçlere inanıyorum, daha sonra karizma geliyor. Toplumun çıkarlarını temel alan, prensipleri temel alan politikalar olmalı, bu önemlidir. Güçle gelen değil seçimle gelen olmalı. Serbest ve adil bir seçim olmalı. Serbest ve adil seçimler merkezi hükümetin yüksek seçim kurulu tarafından birçok gözlemcinin gözetiminde yapılmalı, listeler temizlenmeli, seçim sandıklarının yönetimleri sandık görevlilerin ve güvenlikleri Kürdistan dışından getirilenlerle sağlanmalı” dedi.

Eski Irak Milletvekili Keyani: 'Batı Kürtlerin Dostudur'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

'Kürt liderler, kendilerine ceza istedi’

Kürt liderlerin, Amerika’nın kendilerini cezalandırmasını istediğini savunan Keyani,”Ben Amerika’nın iki partiyi de cezalandırdığını düşünmüyorum. Ancak Kürt liderleri ileri gittiler. Bu ileri gitmeyle, Kürt liderler kendileri cezalandırılmak istedi. Herkes referandumun başarısız olacağını biliyordu. Barzani bu kartı oynadı. Barzani tüm dostlarının Amerika diğer Avrupa ülkeleri, hatta Irak Başbakanı ve tüm dostlarının tavsiyelerine rağmen yaptı.Çok defa vazgeçmesini istediler ama o hala devam etmekte kararlı. Bu yolla o ceza için istekli oldu.Bizde bir söz vardır, eceli gelen keçi çobanın ekmeğini yer. Çobanın ekmeğini yediğinde cezalandırılır. Barzani’nin yaptığı tam budur, ileri gitti, fazla adım attı. O cezalandırıldı ama maalesef Kürtler yenildi. O yenilmiş gibi görünmüyor, ailesinin çıkarlarını korumaya çalışıyor. Ondan dolayı ailesinin gücünü korumayı düşünüyordu dün. Bunları Kürt halkı cezalandırmalı, Barzani ve Talabani aileleriyle birlikte gücü elinde bulunduran tüm aileleri cezalandırmalı halk” diye konuştu.

Amerika’nın Kürtler'den değil mevcut partilerden vazgeçtiğini ifade eden Keyani, “Onlar (batı) Kürtler'in dostudur. Onlar Kürtler'in dostu olduğu kadar, Kürtler ABD ile dost olmak için liderlerini seçmelidir. Bence Barzani 2011’den beri Amerika’nın çıkarlarına aykırı davranıyordu Kürdistan’da. Erdoğan’la işbirliği yaptı, Amerika’nın uyarılarına rağmen, Maliki’nin aleyhine durdu, Erdoğan’ın talepleri doğrultusunda Türkiye Kürtleriyle çatışmak istedi, Kürtlerin çıkarlarına karşı Erdoğan’la seçim mitinglerine katıldı, kendi başına petrol ihraç etti ve Kürtler'in çıkarına olmamasına rağmen sattı. Bunların hepsi Barzani’nin hataları. Kürtler Ortadoğu için çok önemli bir faktördür. Suriye Kürtleri batının tutunma noktası oldu. Irak Kürtleri de aslında batının çıkarlarını koruyordu. Ama maalesef Kürt liderliği, içinde bulundukları durumda ve aldıkları desteğe, Amerika ile ilişkilerine rağmen oyunu nasıl oynayacaklarını bilmiyordu. Çünkü politikaları kişisel ve ailesel çıkarlarını gözetiyordu. Eğer aklınız varsa desteklenmek ve yardım almak için halkınız çıkarları için yeniden büyük güçlerle işbirliği yaparsınız” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG