Erişilebilirlik

Eski Interpol Başkanının Eşi Fransa'dan Sığınma İstedi


Grace Meng
Grace Meng

İnterpol’ün kayıp eski başkanı Hongwei Meng’in eşi Grace Meng Fransa’da sığınma başvurusunda bulundu. Avukatları Meng’in hayatının tehdit altında olduğunu ileri sürüyor.

Merkezi Fransa’nın Lyon kentinde bulunan Uluslararası Polis Teşkilatı Interpol’ün eski başkanı Hongwei Meng 2018 yılı Eylül ayından bu yana kayıp. Fransa konuya ilişkin soruşturma başlatırken, Çinli yetkililer Meng’in yolsuzluk davasından soruşturma altında olduğunu açıklamış, ayrıca Meng’in Interpol başkanlığı görevinden istifa ettiğini duyurmuştu. Meng’dan 25 Eylül’den bu yana bir haber alınamıyor. Eski Interpol başkanı, eşi Grace Meng’a 25 Eylül 2018’de attığı son mesajında ‘Benim aramamı bekle’ demişti.

France Info radyosunun web sitesinde Cuma günü yayınlanan habere göre Grace Meng son günlerde Lyon’da tanımadığı kişilerce takip edildiğini, şüpheli telefon aramaları aldığını ve şüpheli şahısların aracının plakasının fotoğrafını çektiğini bildirdi. “Kaçırılmaktan korkuyorum” diyen Meng, “Fransa hükümetinin beni ve çocuklarımı korumasına ve bize yardımcı olmasına ihtiyacım var” şeklinde konuştu.

Meng’in avukatı Emmanuel Marsigny Reuters’a yaptığı açıklamada eşinin ortadan kaybolmasından bu yana polis koruması altında olan Meng’in Fransa’da sığınma talebinde bulunduğunu söyledi.

Hongwei Meng, 2016 yılında, Çin’de halk güvenliğinden sorumlu bakanlıkta bakan yardımcılığı görevini yürüttüğü dönemde uluslararası platformlardaki liderlik pozisyonlarını arttırmak isteyen Çin hükümetinin onayıyla Interpol’ün başına geçirilmişti.

192 üye ülkeden oluşan ve dünya çapında kayıp ya da aranan şahısların bulunması için uluslararası ölçekte faaliyet gösteren Interpol’ün işleyişi Genel Sekreter Juergen Stock tarafından yürütülüyor.

Meng’in istifasının duyurulmasının ardından Kasım ayında Interpol başkanlığına Güney Koreli Kim Jong-yang seçildi.

Fransa yetkilileri Meng’in eşi Grace Meng’in sığınma başvurusuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Çin, tüm vatandaşlarının meşru haklarını her durumda koruduklarını savunmuş ve Meng’ı eşiyle görüştürme önerisinde bulunmuştu. Reuters haber ajansı, konuyla ilgili yorum almak istedikleri Meng’in eşine ulaşamadıklarını bildirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG