Erişilebilirlik

Eski Konsolosluk Çalışanından Çin'e İşkence Suçlaması


İngiltere'nin Hong Kong konsolosluğu eski çalışanı Simon Cheng, Çin polisinin kendisine işkence yaptığını iddia etti.
İngiltere'nin Hong Kong konsolosluğu eski çalışanı Simon Cheng, Çin polisinin kendisine işkence yaptığını iddia etti.

Hong Kong’daki İngiltere Konsolosluğu’nun eski bir çalışanı Çin polisinin kendisine işkence yaptığını iddia etti.

Yaklaşık 2 yıl boyunca İngiltere Konsolosluğu’nda çalışan Simon Cheng, Ağustos ayında Çin’e yaptığı seyahatte 15 gün boyunca polis tarafından alıkonulduğunu ve kendisine işkence yapıldığını öne sürdü.

İngiliz devlet televizyonu BBC’ye konuşan Cheng, gözlerinin bağlandığını, başının örtüldüğünü ve kelepçelendiğini anlattı.

Cheng, İngiltere’nin Hong Kong’da süren eylemlerle bir ilişkisinin olup olmadığı yönünde sorgulandığını söyledi.

Cheng, çok korktuğunu bu sebeple cep telefonu ve sosyal medya hesaplarına ait şifreleri kendisini sorgulayan kişilere verdiğini ayrıca askeri istihbaratla ilişkili olduğunu düşündüğü iki İngiliz konsolosluğu çalışanının da adını paylaştığını anlattı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, olayla ilgili olarak Çin yönetimini kınadıklarını söylerken Çin Büyükelçisi de bakanlığa çağrıldı.

Dışişleri Bakanı Raab, “Konunun Çinli yetkililer tarafından araştırılması ve sorumlulara hesap sorulması konusundaki beklentimizi net olarak ortaya koyduk” açıklamasını yaptı.

Hong Kong özerk yönetiminin adalet bakanı Teresa Cheng ise, işkence suçlamasıyla ilgili bir fikrinin olmadığını söyledi. Londra'daki Çin büyükelçiliğinde gazetecilere konuşan Cheng, Simon Cheng'in meseleyi ilgili Çinli yetkililere rapor etmesi gerektiğini belirtti.

Cheng, herhangi bir görüş ortaya koymadan önce tüm gerçeklerin bir arada toplanması ve bunların doğruluğunun tespit edilmesinin aşırı önemli olduğunu vurgulayarak, kendisine gelebilecek herhangi bir bilgiyi toplayıp analiz etme fırsatı buluncaya kadar bir görüş beyan etmek istemediğini söyledi.

Geçen hafta Londra'da Hong Kong yönetimini protesto edenler tarafından itilmesi sonucu bileğini yaralayan Adalet Bakanı, bu olayla Simon Cheng'in işkence iddiaları arasında paralellik kurdu. Cheng, "Benim başıma gelen olayı polise rapor etmiştim ve ona da (Çin) ana karasındaki ilgili yetkililere aynısı yapmasını tavsiye ederim" dedi.

Çin’in Londra Büyükelçisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada aralarında Amerika ve İngiltere’nin bulunduğu ülkeleri Çin’in içişlerine karışmakla suçlamıştı.

Hong Kong'da suçluların Çin’e iadesini kolaylaştıracak bir yasa tasarısının meclis gündemine gelmesiyle başlayan sokak olayları ve gösteriler aylardır devam ediyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG