Erişilebilirlik

Eski ABD Adalet Bakanı: ‘Snowden Kamuya Hizmet Etti’


ABD’nin eski Adalet Bakanı Eric Holder, Ulusal Güvenlik Dairesi’ne ait gizli dosyaları sızdıran eski istihbarat çalışanı Edward Snowden’ın, aslında kamu hizmeti yaptığını söyledi. Holder, bu sözlerinin yanlış anlaşılmaması için daha sonra hızlı davrandı.

Chicago Üniversitesi Politika Enstitüsü ve CNN’in ortak düzenlediği “Korku Dosyaları” yayınında konuşan Holder, “Bence Başkan Obama en doğrusunu söyledi: Bir şeyi yapabiliyor olmamız, onu yapmamız gerektiği anlamına gelmez,” dedi.

Holder, Obama yönetiminin kişisel mahremiyetin korunması ile istihbarat faaliyetleri arasında sürekli denge arayışında olduğunu da kaydetti.

Holder, ““Snowden’in yaptığı işi nasıl yaptığını tabii ki tartışabiliriz ama bence Snowden bir kamu hizmeti yaparak gizlilik-istihbarat dengesinin tartışılmasını ve bazı politikalarda değişikliği sağladı,” dedi.

Snowden’ın yaptığı şeyin uygunsuz ve yasadışı olduğunu söyleyen eski Adalet Bakanı, “ABD’nin çıkarlarına zarar verdi. Bazı ajanlarımızın hayatı tehlikeye girdi, diğer ülkelere ile ilişkilerimiz bozuldu, Amerikan halkını güvende tutma becerimizi riske soktu,” diye konuştu.

Edward Snowden, 2013’te sızdırdığı gizli belgelerle, Obama yönetiminde, 11 Eylül saldırıları sonrasında çıkarılan Yurtseverlik Yasası’na dayanarak kişisel veri toplamada ne kadar ileriye gidildiğini ortaya çıkarmıştı.

Sızdırılan belgeler, sadece ABD kamuoyunda değil uluslararası arenada da şok etkisi yaratmış, Alman lider Angela Merkel’in cep telefonunun bile dinlendiği ortaya çıkmıştı.

Bu kriz nedeniyle Balkan Barack Obama, bir heyet oluşturmuş, bu heyet Ulusal Güvenlik Dairesi’nin ülke içindeki veri bankasını eleştirmişti. Bu veri bankasında herhangi bir Amerikalı’nın özel hayatı en ince ayrıntısına kadar yer alıyordu.

Bazılarına göre Snowden, her türlü sırrı düşmanlara sızdırarak halkı tehlikeye sokan bir vatan haini. Bazılarına göre ise ABD Anayasası’na yönelik ihlalleri ortaya çıkarmak için kendi hayatını riske atan bir kahraman.

Rusya’da sürgünde olan Snowden, zaman zaman video konferans aracılığıyla açıklamalarda bulunuyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG