Erişilebilirlik

Eşitlik Hala Kadınlara Uzak


VOA - TGRT Haber 8 Mart
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:14:21 0:00

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde dünyada ve Türkiye’de kadınlar hala ekonomik, siyasi ve toplumsal alanlarda erkeklerle eşit koşullara sahip değil. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkan Yardımcısı ve kuruluşun Avrupa ile Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Ayşe Cihan Sultanoğlu da, “Son 10 yılda gelişmeler kaydedildi, ama ekonomik ve politik alanda hala kadınlar çok geride ve hala ayırımcılık görüyoruz,” diyor.

Türkiye’de kadınların durumuna dikkat çeken Sultanoğlu, “Özellikle Türkiye’de kadınlar daha çok evde çalışıyor, dışarıda çalıştıklarında ise erkeklerden daha az para kazanıyorlar. En önemli sorun kadınların iş piyasasına katılımı. BM verilerine baktığımızda Türkiye Toplumsal Gelişim Endeksi’nde 155 ülke arasında 71. sırada. OECD arasında ise Türkiye kadınların iş piyasasına katılması açısında %30 oranla en alt sıralarda. Yine aynı şekilde okuma-yazma bilmeyen kadınların sayısı, erkeklere oranla beş kat fazla,” diyor.

Ekonominin yanı sıra politik hayata katılımın önemine de değinen Sultanoğlu, halen TBMM’de %15 oranında kadın üye bulunduğunu, dünya ortalamasının %22 olduğunu asıl hedef rakamın ise %30 olduğunu vurguluyor.

Sultanoğlu, şiddete maruz kalanların oranının da %39 civarında olduğunu belirtiyor ve çok az kısmının şikayetlerini dile getirebildiğine işaret ediyor. BM yetkilisine göre bu konuda atılacak en önemli adımlardan biri çok iyi eğitim ve bilinçlendirme kampanyaları yürütmek ve yasaların uygulanma koşullarını güçlendirmek. “Türkiye’de kadın polis oranı %5,5 bu çok düşük bir rakam. Oysa kadınların daha rahat konuşabilmesi için daha rahat ortamların yaratılması gerekiyor,” diyerek bunun şiddete karşı mücadelede atılacak adımlardan biri olarak sıralıyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkan Yardımcısı ve kuruluşun Avrupa ile Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Ayşe Cihan Sultanoğlu ile söyleşinin tamamını yukarıdaki “player’a basarak izleyebilirsiniz.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG