Erişilebilirlik

Esat’tan ‘Aşırı Görüşlüleri’ Temizleme Sözü


Suriye Devlet Başkanı, dün rejim yanlısı bir imamla birlikte 49 kişinin öldüğü cami saldırısından ‘aşırı görüşlüler’ diye tanımladığı muhalifleri suçluyor

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat dün Şam’daki cami saldırısında içlerinde rejim yanlısı imam Muhammed El-Buti’nin de bulunduğu 49 kişinin ölümünün ardından, saldırının sorumlusu olarak gördüğü aşırı güçleri ülkeden temizleme sözü verdi.

Suriye Arap Haber Ajansı’nda çıkan haberde Esat, intihar saldırısında ölenlerin kanlarının yerde kalmayacağını söyledi ve saldırıdan “karanlık ve aşırı” ideolojik güçleri sorumlu tuttu.

Saldırıda hayatını kaybedenlerden Sünni imam Muhammed El Buti, Beşar Esat’ı devirmek isteyen muhaliflere yönelik sert eleştirileriyle tanınıyordu.

Suriye muhalefetinin bazı üyeleri saldırının sorumlusu oldukları iddiasını reddetti. Olay, ülkede çatışmalar başladığından bir camiye yapılan ilk saldırı olması açısından dikkat çekici.

Esat rejimi iki yılı aşan ayaklanmanın başından bu yana muhalifleri terörist olarak tanımlıyor. Taraflar yaşanan şiddet olaylarından birbirlerini suçluyor. Hükümet ve isyancılar birbirlerini, Halep’teki bir saldırıda kimyasal silah kullanmakla da suçlamıştı.

Esat rejiminin isyancıları kimyasal silah kullanmakla suçlamasının ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki- Moon, bu iddiaları araştırmaya hazırlandıklarını açıkladı. Genel Sekreter iki tarafın da denetçilere destek olması çağrısında bulundu. Bunun zor bir görev olduğunu söyleyen Moon, çalışmaların en kısa sürede başlayacağını söylerken, kimyasal silah kullanmanın ‘insanlık suçu’ olarak görüleceğini hatırlattı.

Başkan Obama ise muhaliflerin kimyasal silah kullandığı iddialarını “derin bir kuşkuyla,” karşıladığını açıklarken, Amerikan hükümetinin de kendi incelemesini başlatacağını söyledi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG