Erişilebilirlik

Esat Rejimine Kimyasal Saldırı Tepkisi


Serakib (arşiv)
Serakib (arşiv)

Türkiye, Esat rejiminin Suriye’nin Serakib kasabasında 2018 yılında düzenlediği kimyasal saldırının insanlık ve savaş suçu olduğunu bildirdi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Pazartesi günü yayınladığı bir raporda Suriye hava kuvvetlerinin İdlib bölgesinde sivillerin yaşadığı bir semte klorin bombası attığı sonucuna varmıştı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ‘‘Bu vesileyle, uluslararası hukukun vahim bir ihlalini oluşturan sözkonusu saldırılarının sorumlularının cezasız kalmaması gerektiğine dair çağrımızı yineliyoruz’’ denildi.

Açıklamada, ‘‘Suriye’de kimyasal silah kullanan tarafların tespiti amacıyla ihdas edilen, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Soruşturma ve Tespit Ekibi, 12 Nisan 2020 tarihinde açıkladığı ikinci raporunda, 4 Şubat 2018 tarihinde Serakib’de vuku bulan klor gazı saldırısının, rejim tarafından gerçekleştirildiğini tespit etmiş bulunmaktadır.

Soruşturma ve Tespit Ekibi, bir kimyasal silah saldırısında daha rejimin sorumluluğunu ortaya koymuştur.

Kimyasal silah kullanımı, Kimyasal Silahlar Sözleşmesinin ağır bir ihlali olmasının yanısıra, insanlığa karşı suç ve savaş suçudur. Bu vesileyle, uluslararası hukukun vahim bir ihlalini oluşturan sözkonusu saldırılarının sorumlularının cezasız kalmaması gerektiğine dair çağrımızı yineliyoruz.

Türkiye, BM ve KSYÖ başta olmak üzere, Suriye’de hesap verilebilirliğin sağlanmasına yönelik çabaları desteklemeyi sürdürecektir’’ sözleri kullanıldı.

''Kimyasal gaz ölüme neden olmadı''

Suriye ve bölgedeki müttefiki Rusya, ülkede 10 yıldır devam eden savaş sırasında haklarında yapılan kimyasal silahlı saldırı iddialarını düzenli olarak reddetti ve bu tür saldırıların Şam yönetimini karalamak isteyenlerce düzenlendiğini bildirdi.

OPCW tarafından Pazartesi günü yayınlanan raporda, 2018 yılının Şubat ayında varil bombası içinde atılan klorin gazının Serakib kasabasının El Talil bölgesinde ölüme neden olmadığı bildirilmiş, 4 Şubat tarihinde ise ondan fazla kişinin aralarında mide bulantısı, gözlerde yanma, nefes darlığı ve öksürük gibi kimyasal zehirlenme semptomlarıyla hastaneye kaldırıldığı kaydedilmişti.

Raporda Suriye rejimine ait bir Alfa-253 tipi helikopterin Serakib kasabasına bir silindir bombası attığı, bombanın içinden toksik klorin gazının geniş bir alana yayıldığı ve 12 kişiyi etkilediği belirtilmişti.

Heyet ayrıca saldırıya karıştığı sanılan isimleri de tespit etmiş, ancak bunları açıklamamıştı.

Çatışmalarda kimyasal madde kullanılması yasak

Klorin uluslararası düzeyde yasaklı bir kimyasal madde değil, ancak 1997 tarihli Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ne göre silahlı çatışmalarda kimyasal madde kullanmak yasak.

2020 yılının Nisan ayındaysa OPCW’nin soruşturma heyeti Suriye savaş uçaklarının ve helikopterlerinin Hama bölgesinde 2017 yılının Mart ayında klorin ve sarin gazı dolu bombalar attıkları sonucuna varmıştı.

2015 ve 2017 yılları arasında BM ve OPCW’ye ait ortak bir araştırma heyeti Suriye rejimine ait askerlerin birçok durumda sarin ve klorin gazı; IŞİD militanlarınınsa hardal gazı kullandıklarını tespit etmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG