Erişilebilirlik

Esat Rejimi İç Savaş Boyunca Klor Gazı Kullanmış


Merkezi Lahey’de bulunan Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) web sitesinde yaptığı açıklamada, Suriye askerlerinin ülkenin kuzeyindeki köylerde zehirli gaz kullandığına yönelik kanıtlar bulunduğunu belirtiyor

Suriye’de Esat rejimine bağlı ordunun, iç savaşın başından bu yana ardı ardına ve sistematik bir şekilde klor gazını silah olarak kullandığı bildirildi.

Merkezi Lahey’de bulunan Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) web sitesinde yaptığı açıklamada, Suriye askerlerinin ülkenin kuzeyindeki köylerde zehirli gaz kullandığına yönelik kanıtlar bulunduğunu belirtiyor.

OPCW raporunu inceleyen Associated Press haber ajansı, bu saldırılarda en az 13 kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığını kaydetti.

Klor gazı, Suriye’den uluslararası denetçilere teslim etmesi öngörülen kimyasal silah envanteri arasında bulunmuyor. Şam hükümeti, geçen yıl Ağustos ayında başkent yakınlarında bir semte düzenlenen kimyasal silah saldırısının ardından Amerika’nın askeri müdahale tehdidi üzerine elindeki tüm kimyasal silah stoklarını teslim etmeye razı olmuştu.

Zehirli olmakla birlikte klor gazı kimyasal silah sayılmıyor. Suriye’nin beyan ettiği kimyasal silahların neredeyse yüzde 95’inin imha edildiği düşünülüyor.

Rejim geçen yılki kimyasal silah saldırısını da üstlenmeyi reddediyor. Ancak dün açıklama yapan Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, Suriye’de kimyasal silah atabilecek helikopterlere sahip tek gücün rejime bağlı kuvvetler olduğunu söyledi.

İnsan Hakları İzleme örgütü de Mayıs ayında yayınladığı raporunda, Suriye askeri helikopterlerinin OPCW raporunda da adları geçen köylere kimyasal silahla saldırdığını bildirmişti.

OPCW aralarında Suriye’nin de bulunduğu 200 üye devlette kimyasal silah bulunup bulunmadığını denetliyor. Örgüte üye olan devletler kimyasal silahların kullanmasını yasaklamak zorunda.

OPCW'nin başkanlığını halen Büyükelçi Ahmet Üzümcü yönetiyor. Üzümcü'nün başkanlığındaki BM kuruluşu, 2013 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG