Erişilebilirlik

Esat Obama ve Hollande'a Meydan Okudu


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, Fransız Le Figaro gazetesine röportaj vererek, Suriye'ye askeri operasyonda kararlı olan Cumhurbaşkanı François Hollande'a meydan okudu. Esat, Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığı iddialarını yeniden yalanlayarak, "Amerika ve Fransa'ya meydan okuyorum. Varsa deliliniz gösterin" diye konuştu.

Esat’ın, Le Figaro'nun deneyimli Ortadoğu muhabiri George Malbrunot'un sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Le Figaro: Obama ve Hollande sizi 21 Ağustos'ta Şam'ın banliyösündeki saldırıda kimyasal silah kullanmakla suçluyor. Ordunuzun bu saldırıyı yapmadığını bize kanıtlayabilir misiniz?

Esat: Suçlayan kanıtını göstermeli. Amerika ve Fransa’ya meydan okuyoruz. Obama ve Hollande, kendi halklarının önünde bile bunu yapamadılar. Size Suriye ordusunun kimyasal silah bulundurup bulundurmadığını söylemiyorum. Diyelim ki bizim ordumuz kitlesel imha silahı kullandı. Ordunun kendi askerlerinin bulunduğu bir bölgede bunu kullanması olanaklı mı ? BM heyeti, hastanede kimyasal gazdan yaralanan pek çok ordu mensubunu ziyaret etti. Burada mantık nerede?

Le Figaro: Askeri müdahale yapılırsa yanıtınız ne olur?

Esat: Ortadoğu bir barut fıçısı. Ve ateş bugün yaklaşıyor. Sadece Suriye’nin vereceği yanıttan söz etmemeli, ama ilk saldırıdan sonra ne olacağı düşünülmeli. Kimse ne olacağını bilemez. Eğer barut fıçısı patlarsa, herkes durumun kontrolünü kaybeder. Kaos ve aşırılık yayılır. Ortada bölgesel bir savaş riski var.

Le Figaro: Fransa Suriye’nin düşmanı mı oldu?

Esat: Teröristlere mali ve askeri güç veren herkes Suriye’nin düşmanıdır. Suriye halkı ve Suriye’nin çıkarlarına karşı olan herkes düşmandır. Fransız halkı bizim düşmanımız değil. Ama Fransız devletinin izlediği politika Suriye halkına karşıdır. Eğer Fransız devletinin politikası Suriye’nin düşmanı ise, bu devlet Suriye’nin de düşmanı olacaktır. Bu düşmanlık Fransız devleti politikasını değiştirdiğinde son bulacaktır. Elbette, Fransa’nın çıkarlarına olumsuz yansımaları olacaktır.
Le Figaro : Topraklarında isyancıların eğitildiği Ürdün’e ne diyorsunuz ?
Esat: Ürdün, Suriye’ye karşı hiç bir askeri operasyona üslerini açmayacağını ilan etti. Ama ülkemizdeki teröristleri yok etmezsek, bunlar başka ülkelere gidecek bu çok açık.

Le Figaro : Yani Ürdün ve Türkiye’yi mi uyarıyorsunuz ?

Esat: Defalarca, doğrudan ya da dolaylı olarak söyledik, mesaj gönderdik. Ürdün baskılara rağmen teröristlerin geçiş yeri olmaması gerektiğinin bilincinde. Erdoğan’a gelince, Erdoğan’ın ne yaptığının bilincinde olduğunu zannetmiyorum.

Le Figaro : Nereye kadar gideceksiniz ?

Esat: İki seçeneğimiz var. Terörizme karşı ülkemizi savunmak ya da teslim olm ak. Ama yurtseverlik sözkonusu olduğunda, herkes çarpışır ve herkes vatanı için kendini feda eder. Bir cumhurbaşkanı ve sıradan vatandaş arasında fark yoktur.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG