Erişilebilirlik

Esat: 'Kimyasal Silah Kullanmadık'


İdlib, Suriye
İdlib, Suriye

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, ordusunun sivillere ve muhalefet savaşçılarına karşı kimyasal silah kullandığı iddialarını bir kez daha reddetti.

İnsan Hakları İzleme örgütüyse Şam hükümetine bağlı ordunun geçen ay İdlib’de düzenlediği varil bombası saldırılarında zehirli kimyasal madde kullandığına yönelik ciddi kanıtların bulunduğunu bildirdi.

Batılı örgüt ve hükümetler, Esat rejimini birçok kez sivillere karşı kimyasal silah kullanmakla suçladı. Ancak Şam hükümeti bu suçlamaları reddediyor.

İsveç’in Expressen adlı televizyon kanalına konuşan Esat, bu suçlamaların hükümetini “cani” gibi göstermeye çalışan Suriye karşıtı propaganda olduğunu savundu. Esat, medya propagandasının bölgedeki gerçekleri yansıtmadığını ve hiçbir kanıtlarının olmadığını söyledi.

İnsan Hakları İzleme örgütü, orduya ait helikopterlerin varil bombalarının içine ölümcül klor gazı koymuş olmasından kuşku duyuyor.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü bu saldırılarla ilgili inceleme yürütmekle birlikte, suçlama yapacak yetkisinin olmadığını açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi, önceki gün İdlib yakınındaki Sarmin köyünde yapılan saldırılarda yaralananları tedavi eden Suriyeli doktorun yaşadıklarını dinlemişti. Altı kişinin öldüğü bu saldırıda klorin gazının kullanıldığından şüphe ediliyor. Doktor Muhammet Tennari, kurbanlardan “çamaşır suyu gibi” bir koku yayıldığını ve saldırıdan önce de bir helikopter sesi duyduğunu söyledi.

Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, toplantıya katılan diplomatların gördüklerinden ve duyduklarından çok etkilendiğini söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Esat, hükümetin hiçbir zaman siviller üzerinde kimyasal silah kullanmadığını ve kullanmayacağını söyledi. Esat, saldırılardan muhaliflerin sorumlu tutulması gerektiğini savundu.

Birleşmiş Milletler, herhangi bir tarafı sorumlu tutmaksızın Suriye’de kimyasal silah kullanıldığını savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG