Erişilebilirlik

‘Esat Hala Ankara’nın Kırmızı Çizgisi’


AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Ankara’nın Suriye’de siyasi çözümü desteklediğini ancak Devlet Başkanı Beşar Esat’ın görevinde kalmasının Türkiye’nin kırmızı çizgisi olduğunu söyledi.

Ünal, dün Soçi’de Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin biraraya geldiği zirvede Türkiye’nin Esat’ın Suriye’nin geleceğinde rol almaması gerektiği yönündeki şartını bir kez daha vurguladığını söyledi.

Ünal, Ankara’nın Suriye iç savaşının başından beri desteklediği gibi Esat ile muhalifler arasında görüşmelerin yürütülmesinin önemine zirvede bir kez daha vurgu yaptığını belirtti.

Ünal, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu ancak Suriyeli Kürt savaşçıların muhalefet ve hükümet arasındaki görüşmelere katılmasını istemediğini belirtti.

“Rusya Suriye’de askeri varlığını azaltabilir”

Öte yandan dün Soçi’de Rusya ev sahipliğinde yapılan zirvenin ardından Moskova, Suriye’deki askeri varlığını azaltabileceğini açıkladı. Açıklamayı Rusya Genel Kurmay Başkanı Valery Gerasimov yaptı.

Reuters’ın haberine göre Gerasimov askerlerin sayısının ne kadar azaltılacağını ya da ne zamandan itibaren asker çekileceğini ise açıklamadı.

Soçi’de dün Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin katılımıyla yapılan zirvede IŞİD’in ülkeden çıkarılmasının ardından yaşanacak siyasi geçiş sürecinin ayrıntıları görüşülmüş, Suriye halkının öncülüğünde, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesi için Ulusal Diyalog Kongresi düzenlenmesine karar verilmişti.

Suriyeli muhalif gruplardan tavır değişikliği

Bu arada Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da biraraya gelen Suriye muhalefetinin temsilcileri, Suriye hükümetiyle doğrudan ve koşulsuz görüşmeler yapılması çağrısında bulundu.

Muhalefet Cenevre’de yapılacak BM öncülüğündeki görüşmelere katılmak için Beşar Esat’ın görevinden ayrılmasını önkoşul olarak göstermedi, bu da muhalefetin bu konuda daha esnek olacağının sinyali olarak değerlendiriliyor.

Ancak Associated Press haber ajansına gönderdiği mesajında muhalefet, Suriye’de barışçı ve tarafsız bir geçiş sürecinin Esat görevden ayrılmadan mümkün olmayacağını bildirmişti.

Muhalif Suriye Ulusal Konseyi’nin üyelerinden Ahmed Ramadan “Müzakere hedeflerimizi belirledik. Koşul koymadık” diye konuştu.

Ramadan muhalefet içinde Esat’ın rolüne dair farklı görüşlere sahip farklı grupların ortak bir zeminde buluştuklarını söyledi. Cenevre’de Suriye hükümeti temsilcileriyle yapılacak görüşmelere muhalefet tarafından birleşik bir delegasyon gönderilecek.

Rusya ve İran’ın desteğiyle Suriye ordusunun askeri alanda birçok zafer kazanmasının ardından 52 yaşındaki Esat’ın 6 yıl süren iç savaştan sonra kolay kolay görevden ayrılmayacağı konusunda görüş birliği oluşmaya başladı. Ülkedeki iç savaşın 400 bin kişinin ölümüne neden olduğu sanılıyor.

Muhalifler bölünmeden endişe ediyor

Rusya da hükümet ve muhalifler arasında BM’nin Cenevre’deki görüşmelerinden farklı bir tur görüşmeyi Soçi’de düzenlemeye hazırlanıyor. Muhalefet içindeki bazı isimler bunun ikilik oluşturmasından endişe ediyor.

Muhalefetin BM kararları doğrultusunda hareket etmek istediğini söyleyen Ramadan, Ruya’nın Soçi’de yapmayı planladığı müzakereler için artık gerekçe kalmadığını söyledi.

Moskova’nın desteklediği Esat yönetimi altında reformlar yapılmasını isteyen bazı gruplar Riyad’daki toplantıdan çekilmişti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG