Erişilebilirlik

Esat’tan Ulusal Birlik Hükümeti Önerisi


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, ulusal birlik hükümeti önerisinde bulunurken, tam yetkili geçiş yönetimi fikrine karşı çıktı. Esat’ın bu açıklamasının uluslararası barış çabalarını olumsuz yönde etkileyebileceği belirtiliyor.

Suriye Devlet Başkanı bu açıklamayı Rus haber ajansı Sputnik’e yaptı.

Esat, herşeyden önce “geçiş dönemi” diye bir tanımın olmadığını söyledi, ulusal birlik hükümeti çağrısı yaptı.

Suriye Devlet Başkanı,birlik hükümetinin Suriye siyasi güçlerinden, muhaliflerden, bağımsızlardan, şimdiki hükümetten ve diğerlerinden oluşabileceğini söyledi. Esad,Suriye ve diğer ülke anayasalarının “geçici güç” olarak nitelenen bir ifade içermediğini vurguladı.

Geçiş dönemi yürürlükteki anayasa çerçevesinde olmalı diyen Esat, Suriye halkı yeni anayasa için oy verdikten sonra yeni anayasa için ilerleyeceğiz dedi.

Esat’ın bu açıklaması tam da muhaliflerin tam yetkili geçiş hükümetinin oluşmasını istediği bir anda geldi. Büyük güçler geçiş hükümeti konusunda 2012’de Cenevre’de uzlaşma sağlamıştı.

Suriye muhalefetini Cenevre’deki barış görüşmelerinde temsil eden Yüksek Müzakereler Komitesi’nden George Sabra, “Esad istediğini söyleyebilir, ama Cenevre ve Güvenlik Konseyi kararaları başka şeyler söylüyor” dedi.

Esat ayrıca antik kent Palmira’nın IŞİD’den geri alınmasını “Suriye’yi bütün teröristlerden temizleme kararlılığımızın sonucu” şeklinde niteledi.

Esat, Suriye güçlerinin IŞİD’in başkenti olarak nitelenen Rakka’ya ve doğudaki Der ez Zur’a ilerleyeceğini de kaydetti.

Federal Suriye’ye karşı

Beşar Esat, Sputnik’e verdiği demeçte Suriye’deki Kürt grupların federasyon ilanına da karşı çıktı. Suriye Devlet Başkanı ülkesinin federasyona hazır olmadığını söyledi. Esat, Kürtler'in çoğunun merkezi bir liderlik altında birleşik bir Suriye’de yaşamak istediğini söyledi ve referanduma götürülmesi durumunda bunun birçok Suriyeli tarafından reddedileceğini kaydetti.

Suriye devlet ajansı, Esat’ın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a bir mektup göndererek terörizmle mücadele için bütün samimi çabalar ile işbirliğine hazır olduğunu da belirttiğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG