Erişilebilirlik

Esad Suriye’de Kalmaya Kararlı


Suriye Devlet Başkanı Dara Heyetiyle Görüştü
Suriye Devlet Başkanı Dara Heyetiyle Görüştü
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya’nın Bugün televizyonuyla yaptığı söyleşide ülkesine yönelik bir dış askeri müdahalenin “domino etkisi” yaratarak tüm dünyayı etkileyeceğini söyledi. Esad ayrıca bir “kukla” olmadığını ve Suriye’de yaşayıp Suriye’de öleceğini vurguladı.

İngiletere Başbakanı David Cameron hafta başında yaptığı bir açıklamada, Suriye’deki iç savaşın sona ermesi halinde Esad’ın ülkeden güvenli çıkışının sağlanabileceğini belirtmişti.

Rus televizyonu, Esad ile yaptığı söyleşiden kesitleri web sayfasında yayınladı. Bugün televizyonu, Suriye lideriyle ne zaman görüşme yaptığını belirtmezken, söyleşinin tamamını Cuma günü yayınlayacağını duyurdu.

Öte yandan, Suriye muhalefeti üyeleri, Esad’ı devirmek için daha geniş katılımlı, daha birleşik bir konsey ve siyasi liderler yaratmak amacıyla Katar’da görüşmelere başladı.

Seçilen konseyin, geçici bir Suriye hükümeti kurması ve isyanın askeri kanadıyla ortak çalışmalar yürütmesi bekleniyor. Yeni konsey üyelerinin üçte birinin Suriye Ulusal Konseyi üyelerinden oluşması planlanıyor.

ABD, Suriye muhalefetinin Suriye Ulusal Konseyi’ni de içine alan farklı gruplardan oluşması gerektiğini düşünüyor. Geçtiğimiz günlerde, Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton artık Suriye Ulusal Konseyi’nin muhalefet lideri olarak görülemeyeceğini söylemişti.

Buarada, Türkiye’nin Suriye’ye giden bir Ermeni uçağına, kargosunda arama yapmak üzere Erzurum’a zorunlu iniş yaptırdığı kaydedildi. Türkiye daha önce de bir Ermeni uçağını Suriye’ye askeri malzeme taşıma şüphesiyle durdurmuştu. Arama sonrasında yapılan açıklamada, uçakta insani yardım malzemesi olduğu belirtilmişti.

Bu haberdeki bazı bilgiler AFP ve Reuters haber ajanslarından alınmıştır.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG