Erişilebilirlik

Esad Meydan Okudu


Esad Meydan Okudu
Esad Meydan Okudu

Suriye Devlet Başkanı Beşar el-Esad, ülkede güvenliğin sağlanmasının birinci öncelik olduğunu ve bunun teröristlere “demir yumruk” ile karşılık verilerek sağlanacağını söyledi.

Esad, Şam’da yaptığı 100 dakika süren konuşmasında güvenlik güçlerine sivillere ateş açma verilmediğini önesürdü ve 10 aydır süren ayaklanmadan “yabancı komployu” sorumlu tuttu. Suriye devlet başkanı güvenlik güçlerini överek görevlerini başarıyla yerine getirdiklerini savundu.

Esad, görevinden ancak Suriye halkı isterse çekileceğini de vurguladı.

Suriye devlet başkanı Mart’ta yeni anayasa için referanduma ve ardından parlamento seçimlerine gitme sözü de verdi.

Esad, ülke egemenliğe saygı gösterdiği sürece Suriye’deki krize Arap Birliği’nin çözüm getirmesine karşı çıkmayacağını da belirtti.

Uluslararası medyayı Suriye’ye karşı yayın yapmakla suçlayan Esad, Arap Birliği’nin Kasım ayında Şam’ın üyeliğini askıya almasını da eleştirdi.

Esad, bu konuşmayı Arap Birliği gözlemcileri Suriye’de çalışmalarına devam ederken yaptı.

Kahire’de toplanan Arap Birliği dışişleri bakanları Suriye’de incelemeler yapan gözlemci heyetini güçlendirme ve görev süresini uzatma kararı almıştı.

Diplomatik çevrelere göre Arap bakanlar, Suriye’deki gözlemcilere yardımcı olmak üzere BM’den teknisyen ve eğitmen isteme konusunu da tartıştı ancak bir karar almadı.

Suriyeli muhalifler ve insan hakları grupları, gözlemcileri eleştirerek hükümet kuvvetlerinin saldırılarını durdurmayı başaramadıklarını söylüyor.

Toplantıda bakanlar gözlemci heyetinin başkanı Sudanlı general Muhammed Ahmed Mustafa el-Dabi’nin Suriye’deki durumla ilgili ön raporunu da görüştü.

El-Cezire televizyonuna göre raporda Suriye güvenlik güçlerini saldırılarına devam ettiği ve ordunun kentlerden hala çekilmediği belirtiliyor.

Raporda Şam hükümetinin siyasi tutukluları bırakma sözünü kısmen yerine getirdiği, çok sayıda kişinin hala bilinmeyen yerlerde gözaltında tutulduğu da vurgulanıyor.

BM, Suriye’deki çatışmalarda bugüne kadar en az 5 bin kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor. Şam hükümeti, şiddet olaylarından silahlı terörist grupları sorumlu tutuyor, 2 bin asker ve polisin öldürüldüğünü önesürüyor.


XS
SM
MD
LG