Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Dokunulmazlıkları Kaldırılabilir'


Türkiye, 2016 yılına iç siyaset konusunda sıkıntılı girdi. Ülkenin güneydoğusu 7 Haziran seçimlerinden beri bir türlü sakinleşmiş değil. Suruç’taki canlı bomba saldırısı ve Ceylanpınar’daki polis infazları sonrası artan gerilim, neredeyse altı aydır sürüyor. Güvenlik güçleri ile PKK’lılar arasındaki çatışmalar özellikle Diyarbakır’ın Sur ilçesi ile Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçelerinde yoğun bir şekilde gözlemleniyor.

Sık sık sokağa çıkma yasağı ilan edilen bu ilçelerden bazı sivillerin ayrıldığı gözlemlenirken, HDP cephesinden gelen ‘demokratik özerklik ve özyönetim’ talepleri siyasi tansiyonu iyice yükseltti. Aralarında Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek’in de bulunduğu bazı siyasetçiler, Temmuz ayında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dile getirdiği ‘‘HDP kapatılsın’’ çağrısını yineledi. AKP İstanbul milletvekili Mehmet Metiner’in ‘‘Görünen o ki HDP’nin tercihi silahlı siyaset, o zaman HDP’nin yasallığı tartışılır’’ demesi ‘iktidar bloğunda HDP’nin kapatılması yönünde bir temayül gelişiyor’ sorusunu gündeme getirdi.

Erdoğan: Bedelini ödemek durumundalar

Suudi Arabistan dönüşü uçakta gazetecilerin bu konudaki sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, parti kapatma meselesinin gündeme dahi gelmemesi gerektiğini söylerken HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın dokunulmazlıklarının kaldırılabileceğinin işaretini verdi.

‘‘İki eş başkanın yaptığı açıklamalar kesinlikle anayasal suçtur. Haklarında, cumhuriyet başsavcılıklarının başlattıkları süreçler var. Bu konuların takip edilmesinin gerektiğine inanıyorum. Parti kapatma olayı düşünülmemeli, gündeme dahi gelmemeli. Ama suçu irtikap eden milletvekili, belediye başkanı veya başkaları olabilir. Bunlar bunun bedelini ödemek durumundadır. Diyarbakır ve Ankara Başsavcılıklarının başlattığı soruşturmalar bu çerçevede değerlendirilmeli. Dokunulmazlıkların kaldırılması suretiyle başlayacak süreç, inanıyorum ki terörle mücadele açısından ülkemizdeki havayı da olumlu yönde etkileyecektir.’’

“Ülkeyi parçalayıp bölmeye yönelik mesajları kabul etmemiz mümkün değil, devlet içinde devleti kabul etmemiz asla mümkün değil” diyen Erdoğan, HDP’liler hakkında Meclis’te bulunan 160’tan fazla dosya masaya yatırıldıktan sonra yargı adımlarının atılacağını belirtti.

Selma Irmak: Kararlıyız, geri adım atmayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleri HDP cephesinde tepkiyle karşılandı.

Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı ve HDP Hakkari milletvekili Selma Irmak, asla geri adım atmayacaklarını söyledi. Diyarbakır’da düzenlenen bir toplantıda DTK Eş Başkanı, ‘‘Biz merkezi bir devlet istemiyoruz. Özerk bir Kürdistan istiyoruz. Kürt halkı kararlıdır. Bu talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Meclis’te dokunulmazlığımızı kaldırarak, öldürerek, hapse atarak geri adım attırmayı düşünüyorlarsa geri adım atmayacağız’’ dedi.

Mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyleyen Irmak, ileriki günlerde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’yi ziyaret edeceklerini açıkladı. HDP Hakkari milletvekili, çözüm için müzakere ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ı adres gösterdi: ‘‘Her şeye rağmen sorunu gelip masada müzakereyle çözmeye inanıyoruz. Gelsinler tartışalım konuşalım bunu ortaya koyalım. Sayın Öcalan sorunun çözümü için birinci anahtardır. Bu anahtarla ancak kapıyı açabilirsiniz. Sorunu giderebilirsiniz. Siz onu değil başka kişileri ararsanız ancak kendi kendinizi kandırabilirsiniz yalancı muhataplarla. 21. yüzyıl Kürt halkının yüzyılı olacak.’’

Yüksekdağ’dan Erdoğan’a ‘hodri meydan’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğrudan eleştirdiği HDP’nin iki eş başkanından Figen Yüksekdağ da dokunulmazlık tartışmalarının 7 Haziran seçimlerinin hemen ardından başladığını hatırlattı.

Yüksekdağ, ‘‘Dokunulmazlık tartışması 7 Haziran sonrasında da yaşandı. İlk dokunulmazlık tartışması yapıldığında 80 milletvekiliyle imzaladık dilekçeyi, Meclis Başkanı’nın masasının üstüne koyduk. Hodri meydan. O dilekçeler hala duruyor. Bizi caydıracaklarını sanmasınlar. Bizim başımız dik, alnımız ak. . Bundan sonraki süreçte de tüm ablukaya rağmen, her yerde, hiçbir yerde hiç durmadan, yarını bugünden kazanmak için mücadeleye devam edeceğiz’’ dedi.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG