Erişilebilirlik

''Ermeni-Azeri Sınırında Çatışma Sona Erdi''


Arşiv
Arşiv

Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan'a sınır çatışmalarında geri adım atmaları çağrısı yaptı. Interfax haber ajansına göre Ermenistan Savunma Bakanlığı ise sınırdaki çatışmaların ardından ateşkes sağlandığını bildirdi. Interfax haber ajansına göre Salı günü sınırda meydana gelen çatışmalarda 15 Ermeni askeri hayatını kaybetmişti.

Interfax’a göre Kremlin’den yapılan açıklamada Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile sınırdaki durumu telefonda görüştüğü bildirildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu da Ermeni ve Azeri savunma bakanlarıyla telefonda görüşerek düşmanlıkları sonlandırmaları çağrısı yaptı.

Çatışmalardan hemen önce Rus haber ajansı TASS Ermenistan'ın, Azerbaycan’a karşı toprak bütünlüğünü korumak için Rusya’dan yardım istediğini bildirmişti.

Interfax haber ajansı, Ermenistan Güvenlik Konseyi sekreteri Armen Grigoryan'ın, "Azerbaycan, Ermenistan topraklarına saldırdığı için Rusya'dan, ülkelerimiz arasında mevcut 1987 (karşılıklı savunma) anlaşmasına dayanarak Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü savunmasını istiyoruz" sözlerine yer vermişti.

Sınırda çatışmalar

Rus TASS haber ajansına göre, Rusya’dan yardım talebinden hemen sonra Ermenistan sınırda Azerbaycan güçleriyle çıkan çatışmalarda 15 askerini ve iki mevzisini kaybetti, 12 askeri ise Azerbaycan tarafından alıkonuldu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamadaysa Ermenistan sınırda gerilimi tırmandırmakla suçlandı.

Erivan ve Bakü arasında gerilim Ermeni ve Azeri güçleri arasında 44 gün süren ve en az 6 bin 500 kişinin ölümüne neden olan savaşın ardından hala yüksek.

Rusya’nın Ermenistan’da bir askeri üssü ve geçen yılki savaşın çıktığı Dağlık Karabağ yerleşim bölgesinde barış gücü askerleri var.

Interfax haber ajansına göre Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Pazartesi günü yaptığı açıklamada Azerbaycan birliklerinin sınırı ihlal ettiğini kaydetti ve Savunma Bakanı Arshak Karapetyan’ın görevine son verdi.

Geçen yıl Dağlık Karabağ yerleşim bölgesindeki savaş, Moskova'nın bölgeye beş yıllık süre için bin 960 barış gücü görevlendirdiği Rusya aracılığında yapılan anlaşmayla sona ermişti.

Ancak anlaşma birçok sorunu çözümsüz bıraktı, buna Dağlık Karabağ’ın yasal statüsü ile bu bölgede yaşayan ve savaştan önce sayıları 150 bin kadar olan Ermeniler’in durumu dahil.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG