Erişilebilirlik

Ermeni Tasarısı Engellendi


Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi
Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, yasama döneminin son günlerinde tasarının Genel Kurul’da onaylanması için yoğun çaba harcadı, ancak oylama yapılmadı

Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin 252 sayılı tasarı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nun gündemine alınmadı. Meclis Başkanlığı tasarıyı görüşmeden 111. yasama dönemini tatil etti.

111. yasama döneminin sona ermesiyle 252 sayılı Ermeni soykırımı tasarısı resmen düşmüş oldu.

Tasarının gündemden düşmesi Amerika ile yakın müttefiki Türkiye arasında bir diplomatik çatışma çıkmasını önledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, yasama döneminin son günlerinde tasarının Genel Kurul’da onaylanması için yoğun çaba harcadı, ancak oylama yapılmadı.

Mart ayında Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda onaylanan tasarının Genel Kurulun gündemine alınabileceği ihtimali üzerine Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği, Türk lobisi ve Türk Amerikan dernekleri seferber olmuştu. Amerika Dışişleri Bakanlığı da tasarının onayının Türk Amerikan ilişkilerine vereceği zararı vurgulayarak Temsilciler Meclisi’yle temas halindeydi.

Amerikan Kongresi’ndeki Türk Amerikan Dostluk Grubu da Meclis Başkanı Nancy Pelosi’ye sert bir mektup yazarak tasarıyı son dakikada oya sunmaktan vazgeçmeye çağırdı. Mektupta, “Amerika, anahtar bir NATO müttefiki olan ve Amerikan ordusunun yanında yer alan Türkiye’yle stratejik ilişkilere zarar vermenin bedelini ödeyemez. 252 sayılı tasarının daha fazla mesafe alması Amerika’nın dış politikasına ve ulusal güvenlik çıkarlarına zarar verir,” dendi.

Temsilciler Meclisi son yasama gününde 11 Eylül terör saldırılarından sonra kurtarma çalışmalarına katılan görevlilerin sağlık masraflarına ödenek ayrılmasını öngören tasarıyı oya sundu ve ardından oturuma son verildi.

Tasarının onaylanması için önümüzdeki dönemde yeniden düzenlenmesi, Dışişleri Komisyonu tarafından oylanması gerekecek. Önümüzdeki Ocak ayında yeni yasama döneminin başlamasıyla Temsilciler Meclisi liderliğinde bazı önemli değişikliklerin olması tasarının geleceğini de etkileyebilir. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Dışişleri Komisyonu Başkanı Howard Berman Ermeni lobisi tarafından desteklenen isimler. Kasım ayında yapılan ara seçimlerde Demokratların Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kaybetmeleri neticesinde Pelosi yeni yasama döneminde Meclis Başkanlığı’nı, Berman da Dışişleri Komisyonu Başkanlığı’nı bırakmak durumunda kalacak.

Yeni yasama döneminde Meclis Başkanı Cumhuriyetçi Partili Ohio Milletvekili John Boehner, Dışişleri Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Partili Florida Milletvekili Ileana Ros-Lehtinen olacak.


XS
SM
MD
LG