Erişilebilirlik

Erken Doğan Bebekler İçin Doğru Bakım ve Tedavi


Tüm dünyada her yıl erken doğan bir milyondan fazla bebek yaşamını yitiriyor. Ancak uzmanlar erken doğan bebeklerin %75‘inin doğru bakım ve tedaviyle hayatta kalabileceğini belirtiyor.

Henry, 26 haftalıkken doğan bir bebek. Bebeklerin doğmadan önce anne rahminde geliştikleri süreyse 40 hafta. Doğduğunda ağırlığı bir kilogramın altında olan Henry, hastanede tedavi görmüş.

Annesi Sara ve babası Paul, doğum ve sonrasının ürkütücü olduğunu söylüyor. Sara’ya göre hastanede aldığı destek olmasaydı Henry’nin durumu çok daha farklı olacaktı: ”Hastane bakımı olmazsa Henry hayatta olmazdı. Buna şüphe yok. Erken doğduğunda birçok organı henüz gelişmemişti, özellikle de akciğerleri.”

Doğmadan önce akciğerlerinin gelişmesi için kortizon tedavisi gören Henry doğduktan sonra yapay solunum makinesine bağlanmış.

”Erken Doğmak” adlı yeni bir araştırmaya göre 2010 yılında 15 milyon bebek erken doğdu.

Birleşmiş Milletler, üniversiteler ve bazı örgütlerin katkıda bulunduğu araştırmanın konusu, erken doğumun nedenleri ve erken doğan bebeklerin bakımı.

Doktor Joy Lawn araştırmanın yazarlarından. Lawn, ”Bu araştırma sayesinde ilk kez tüm dünyada erken doğan bebek sayısını öğrenmiş olduk,” diyor.

Araştırma ayrıca tüm dünyada yeni doğan bebek ölümlerinin yarısının nedeninin erken doğum olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya katkıda bulunan Christopher Howson, zengin ve yoksul ülkeler arasındaki farklılıklara dikkat çekiyor: ”Örneğin Sahra Çölü’nün güneyindeki ülkelerde 28 haftadan önce doğan bebeklerin doğumdan birkaç gün sonra ölme olasılığı %90. Aynı zaman aralığında zengin ülkelerde doğan bebeklerin yaşama şansıysa %90.”

Bu bebeklerin çoğu ucuz tekniklerle hayatta tutulabilir. En etkili yöntemlerden biri ‘kanguru bakımı,’ yani bebeğin annesinin göğsüne bağlanması. Bu şekilde bebek hem annesini daha sık emiyor, hem de beden ısısı düşmüyor.

Araştırma ayrıca erken doğan bebek sayısının giderek arttığını gösteriyor. Bunun nedeni bilinmemekle birlikte araştırmacılar, yetkilileri, erken doğum vakalarını azaltmaya yönelik tedbirleri genişletmeye çağırıyor.


XS
SM
MD
LG