Erişilebilirlik

Erivan’da 24 Nisan Anması Yapıldı


1915 yılında büyük acılar çeken kimilerine göre tehcir edilen kimilerine göre soykırıma uğrayan Osmanlı Ermenileri, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da anıldı. Soykırım Müzesi’nde düzenlenen 100. Yıl törenlerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Sırbistan Devlet Başkanı Tomislav Nikoliç ve Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’le birlikte yaklaşık 60 ülkeden temsilci katıldı.

Putin soykırım ifadesi kullanmadı

Törende konuşan Rusya lideri, soykırım kelimesini kullanmadı. Putin, “İnsanlık tarihindeki en korku verici trajedilerden birini yaşayan Ermenistan halkının acısını paylaşıyoruz. 1915 olayları, tüm dünyayı sarstı. Rusya, yaşananları kendi acısı olarak gördü. Milyonlarca Ermeni Rusya'ya sığınarak hayatta kalmayı başardı. 100 yıl önceki dramatik olaylarda, 2. Dünya Savaşı'nda ve Spitak depreminde de iki ülke halkları birbiriyle dayanıştı. Bugün de Ermeni halkı ile birlikte yas tutuyoruz," dedi.

Hollande: İnsanlığı vuran trajediyi tanımlamak için soykırımı kabul ettik

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise 29 Ocak 2001’de Fransa’nın ‘soykırımı’ tanıdığını belirtti. Hollande, “Soykırımı anmak bir süreç açmak değil, tüm insanlığı çarpan bir trajediyi tanımaktır. Kurbanların anıları önünde saygıyla eğiliyorum ve Ermeni dostlarıma onları hiç unutmayacağımızı söylemek istiyorum,” diye konuştu.

Anıta çiçek bıraktıktan sonra törene katılanlara seslenen Serj Sarkisyan ise “Burada olanlara hiçbir şeyin unutulmadığını kanıtladıkları ve insani değerleri teyit etikleri için şükran borçluyum, 100 yıl sonra da hatırlıyoruz,’ dedi. Ermenistan lideri, Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılı nedeniyle Çanakkale’de törenler düzenleyen Türkiye’yi de dünyanın ilgisini bölmeye çalışmakla eleştirdi.

Törene Ermenilerin ruhani lideri Katalikos 2. Karekin de katıldı.

Charles Aznavour da Erivan’a geldi

Liderlerin katıldığı törenin bitmesinin ardından Soykırım Anıtı, halkın ziyaretlerine açıldı. Dünyanın dört bir yanından binlerce Ermeni ellerindeki çiçekleri anıta bırakarak 1915 kurbanlarını andılar.

Törene gelenler arasında Ermeni asıllı Fransız sanatçı Charles Aznavour da vardı. Yanında müzisyen Andre Manoukyan’la birlikte anma törenlerine gelen dünyaca ünlü sanatçı, Türk gazetecilerin birkaç sorusunu da yanıtladı. Aznavour, ‘Türkiye’deki gençlerde hükümetten daha fazla inanç var. Ermenistan’a bir daha gelin,” dedi.

Tören öncesinde Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan bir diaspora Ermenisi Lily Mandakian, 100 yıl sonra bile ailesinin sürgün sırasında çektiği acıyı hissettiğini söyledi. Mandakian, ‘Türkiye artık bizim acılarımıza bir son vermeli. Biz Türkiye’yi düşman olarak görmüyoruz. Ama kimse bizden dedelerimizin büyükannelerimizin ve toplumuzun uğradığı soykırımı unutmasını beklemesin,” diye konuştu.

Soykırım müzesinin önündeki billboardlar’da ise Erivan’daki birçok caddede görülen afişler yer alıyordu. “Hatırlıyoruz ve talep ediyoruz’ temel içerikli afişlerde, 1915 Türkiye’siyle 1939 Almanya’sı arasındaki benzerlikler dikkat çekiciydi. Birçok afişte ise 1915’te 1,5 milyon Ermeni’nin hayatını kaybettiği vurgulanıyor.


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG