Erişilebilirlik

Erin Brockovich Öğrencilere Örnek Oluyor


Erin Brockovich Öğrencilere Örnek Oluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

10 yıl kadar önce Erin Brockovich adlı bir kadının çevreyi koruma adına verdiği mücadele Julia Roberts’ın oynadığı filme konu olmuştu. Roberts, bir enerji tesisinden içme suyuna sızan kimyasala karşı bir kentin ayaklanışına öncülük eden Erin Brockovich’i canlandırıyordu

Erin Brockovich, bilimadamı değil. Hukukla ilgili bilgisini ise bir hukuk bürosunda çalışırken edinmiş.

Brockovich’in öyküsü 2000 yılında beyaz perdeye taşındığında kendisini canlandıran Julia Roberts Oscar ödülü kazanmıştı.

Brockovich, California’nın Hinkley kasabasında içme suyuna kimyasal madde karıştıran Pasifik Gaz ve Elektrik Şirketi’ni, 333 milyon dolarlık tazminat ödemeye mahkum ettirdi.

Bugün eylemciliğini sürdüren Brockovich hala kirliliğin sağlık sorunlarına neden olduğu düşünülen kasabalarda çalışmalarını sürdürüyor. Karşıtları, eldeki verileri kullanma biçimini eleştirse de herkes Brockovich’in etkin bir kişi olduğu konusunda hemfikir. Brockovich California Üniversitesi’ni ziyaret eden lise öğrencilerine bilim öğrenmelerini tavsiye ediyor:

“Benim çocukluk yıllarım zor geçmişti çünkü bir öğrenme engelim vardı. Bana sık sık neyi yapamayacağım söylenirdi. Ben de inanırdım. Daha sonraları kendime güvenmeyi ve inanmayı öğrendim. Bu tüm hayatımı değiştirdi.”

15 yaşındaki Samantha Magallanes için çevre kirliliği yaşamına yabancı bir sorun değil:

“Bizim kentimizde de bahsettiği gibi şeyler oldu. Topraklarımıza zehir karıştı.”

Buradaki öğrencilerin bazıları bilim ağırlıklı dersler almak istiyor. Seleni Rivas da ebelik eğitimi alıp doğumlara girmek istiyor:

“Şu anda kimya öğreniyorum. Biyoloji dersi de aldım. Umarım gelecek sene daha fazla fen bilimleri ağırlıklı ders alacağım.”

Bilgisayar öğretmeni Steve Scanlan kendi toplumuna etki etmiş Brockovich’i öğrencilerinin tanımasını istemiş:

“Çevreyi koruma konusunda bu kadar önemli birisi ve kendi kendini eğitmiş. Öğrencilerim için gerçekten ilham verici. Çok güzel bir öykü.”

Anlatılanlar Jerome Caco’yu çok etkilemiş: “Sevdiği bir şeyi yapan tek bir kişi bile farklılık yaratabiliyor.”

Brockovich öğrencileri zor sorular sormaya ve cevaplarını kendi kendilerine bulmaya teşvik ettiğini de söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG