Erişilebilirlik

Erdoğan'ın Sözlerine Almanya'dan Tepki


Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakerelerin dondurulması çağrısına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetinin sert tepkileri, Berlin ile Ankara arasında gerilimi yükseltti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oylama sonucu ile ilgili "Bana bak eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz. Öyle kurusıkı tehditlerden ne ben anlarım ne de bu millet anlar, bunu da bilesiniz" sözleri Alman haber ajansları tarafından ‘Erdoğan’dan Almanya’ya tehdit’ başlığıyla acil haber olarak geçildi.

Federal Hükümet Sözcüsü Ulrike Demmer de haftalık basın toplantısında, "Tehditler iki tarafa da faydalı olmaz. Eğer sorunlar yaşanıyorsa, bunları birlikte konuşarak ortadan kaldırmamız daha iyi olur" dedi. Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasını‚ ’ortak başarımız’ olarak niteleyen sözcü, anlaşmanın sürmesinin iki tarafında da çıkarına olacağını belirtti.

Türkiye'nin AB yolunda ilerlemesinin Alman hükümeti açısından büyük önem taşıdığını açıkalayan Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'in sözcüsü Sawsan Chebli ise, ilişkilerin devamı konusundaki nihai kararın Türkiye'ye ait olduğunu ifade etti.

Almanya gerilimi yumuşatmaya çalışıyor

Berlin’deki siyasi gözlemcilerin çoğu, Ankara’nın AB ile yaptığı mülteci anlaşmasını sonlandıracağına inanmıyor ve anlaşmanın Türkiye'nin de çıkarına olduğunu savunuyor. Ancak ortak kanı Türkiye-Almanya ilişkilerinin yeniden kötü bir döneme girme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu şeklinde.

Başbakan Angela Merkel’in Avrupa Parlamentosu’ndaki oylamadan bir gün önce Federal Meclis’te yaptığı açıklamada, "Her şeye rağmen Türkiye ile görüşmelerin kesilmesini istemiyoruz" ifadesini kullanması ve Türkiye ile sağlıklı ilişkilerin devam etmesinden yana olduğunu belirtmesi, Ankara’ya yönelik gerilimi yumuşatma niyetli sinyal olarak yorumlanıyor.

Gelişmeler Almanya’daki Türk toplumunun temsilcileri tarafından da yakından izleniyor. Avrupa Parlamentosu kararının Almanya ve Türkiye arasındaki ile ilişkileri riske sokmayı göze aldığını savunan Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz, oylama sürecinde Avrupa ülkelerindeki Türk lobisinin de hataları olduğunu savunuyor.

Bu arada Berlin’de hükümet çevrelerinde Türkiye ile ilişkilerde rahatsızlığa neden olan bir diğer gelişme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Türk hükümetinin Almanya’nın PKK ve Fethullahçı gruplara karşı yeteri kadar mücadelede etmediği şeklindeki suçlamalar.

Ankara’dan gelen açıklamaların, Federal Meclis’te Ermeni soykırımı iddialarının onaylanması sonrasında sancılı hale gelen ilişkilerde ilerleme sağlanmasını daha da zorlaştıracağı ifade ediliyor. Alman basınına yansıyan haberlerde, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunarak, "Gerçekleri yansıtmayan ağır ithamların, ilişkilere zarar vermekte olduğu" şeklinde yazılı bir nota verdiği iddiaları yer almıştı.

Başbakan Merkel, söz konusu eleştirilerinin doğru olmadığını belirterek, Alman hükümetinin Avrupa'daki diğer ülkeler gibi teröre karşı mücadelede yükümlülüklerini yerine getirdiğini söylemişti.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG