Erişilebilirlik

Erdoğan’ın Rusya Ziyaretinde Gündem IŞİD


Erdoğan’ın Rusya Ziyaretinde Gündem IŞİD
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cuma günü Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına katılmak için Rusya’ya gidiyor.

Erdoğan’ın Rusya ziyaretinde başta Suriye konusu olmak üzere, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin arttırılması, Akkuyu Nükleer Santrali ve Türk Akımı Boru Hattı gibi projelerin masaya yatırılması bekleniyor.

Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Faik Demir, görüşmenin beklenen gündemini Amerika’nın Sesi’yle paylaştı.

Ziyaretin bir gün gibi kısa bir süreyi kapsamasından ötürü Türkiye-Rusya ilişkilerinin ve ekonomik ilişkilerin ele alınacağını düşünmediğini belirten Doç. Dr. Ali Faik Demir, odaklanılacak konuların Suriye, IŞİD’e karşı mücadele ve askeri operasyonlar olacağını kaydetti. Toplantının en önemli gündem maddesini oluşturacak Suriye konusunda, nihai çözüm beklemediklerini dile getiren Demir, bu görüşmelerde iki ülkenin fikir alışverişinde bulunacağını ve tarafların son aşamadaki hassasiyetlerini birbirleriyle paylaşacaklarını düşündüğünü söyledi.

Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Faik Demir, bu görüşmelerin yapılıyor olmasının bile, Suriye konusunda Türkiye ve Rusya’nın bir anlaşma zemini yakalamak istediğine dair önemli mesajlar verdiğini ifade etti.

Türkiye, Amerika ve Rusya Genelkurmay Başkanlarının birkaç gün önce Antalya’da bir araya gelerek Suriye’ye yönelik askeri operasyonların teknik konularının ele aldığına da değinen Doç. Dr. Demir’e göre, Erdoğan’ın bu ziyaretinde PYD ve Esad’ın geleceği de gündemde olacak. Demir, Türkiye’nin bu anlamdaki hassasiyetlerinin ne olduğu ve Rusya’nın buna nasıl cevap vereceği, Rusya’nın Türkiye’ye bu konularda nasıl güvence vereceği gibi konuların görüşüleceğini tahmin ediyor.

Doç. Dr. Ali Faik Demir, Amerika, Rusya, Türkiye ve ilgili bütün bölgesel aktörlerin katılacağı Rakka’ya yönelik bir operasyona kesin gözüyle baktığını ancak Türkiye’nin hassasiyetlerinin dikkate alınıp alınmayacağının bu görüşmede belli olacağını açıkladı.

Türkiye’nin Suriye politikasında, Esad konusunu ana gündem maddesi olmaktan şimdilik çıkardığını söyleyen Doç. Dr. Demir, IŞİD konusunda tarafların her birinin bu terör örgütüyle zaten mücadele ettiğini, yani Türkiye’nin hassas konusunun PYD olduğunu dile getirdi. Bu görüşmede muhtemelen Türkiye’nin, PKK ile bağlantılı olan PYD konusundaki hassasiyetini, Kürtlerle ilgili bir sorun olmayacağını Rusya’ya ileteceğini söyleyen Demir, Rusya’nın bu konudaki tavrının Türkiye için önemli olduğunu belirtti.

Türkiye ve Rusya olmadan Suriye’de nihai çözümün mümkün olmadığını söyleyen Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Faik Demir, Türkiye’nin destek vermeyeceği bir çözümün Suriye’de kalıcı olmasının mümkün olmadığı görüşünde.

“Türkiye tek başına Suriye’deki olayı belirleyemez ama Türkiye’nin olmadığı bir çözüm Suriye’de kalıcı olamaz.”

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG