Erişilebilirlik

Büyükelçilik Konutu Önündeki Kavgaya Tepkiler Sürüyor


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ay Başkan Donald Trump’la Beyaz Saray’da görüşmesinin ardından Türk büyükelçisinin konutunun dışında yaşanan kavgaya karışmakla suçlanan korumalarla ilgili tepkiler sürüyor.

Aradan beş hafta geçmesine rağmen Washington’da yaşanan olaylar ABD basınının da hala gündeminde yer almaya devam ediyor.

Tutuklu sanıklardan Yıldırım’a 'etnik nefret' suçlaması

ABD’de protestoculara saldırı suçlamasıyla tutuklanan iki Türk vatandaşından New Jerseyli Eyüp Yıldırım’ın mahkemesinin olayların yaşandığı başkent Washington’da sürdürülmesine karar verildi.

New Jersey Federal Sulh Hakimi James B. Clark daha önce kefaletle serbest bırakılma talebini reddettiği Yıldırım’ın New Jersey’de yargılanma isteğini de kabul etmedi. Hakim Clark, Yıldırım’ın Washington’a sevkine hükmetti.

Hakim Clark Yıldırım’ın Washington’a sevkiyle ilgili yazılı emri ABD’de tutuklu ve hükümlülerin sevkinden sorumlu birimine gönderdi.

Washington’a götürülüyor

Cezaevi tutuklu ve hükümlü kayıtlarına göre tutuklandıktan sonra New Jersey Essex bölgesinde cezaevine götürülen Yıldırım’ın son 24 saatte bu cezaevindeki kayıtlardan çıkartıldığı öğrenildi.

Washington’a sevkine karar verilen Yıldırım’ın hangi cezaevinde olduğuna dair kayıtlara ulaşılamıyor. ABD’de tutuklu ve mahkumların diğer eyaletlere sevki uçakla gerçekleşmediği sürece otobüsle yapılıyor ve sevkiyat günlerce sürebiliyor.

Dava dosyasına göre, halen New Jersey’de tutuklu olarak 19 yıl hapis cezasıyla yargılanan Yıldırım, yaralama, saldırı ve şiddet kullanma suçlamalarına ek olarak etnik yanlılıktan nefret suçu işlediği iddiasıyla da yargılanacak.

16 Mayıs’ta başkent Washington’daki Türk Büyükelçiliği konutu önünde çıkan kavgada, aralarında Erdoğan’ın korumalarının da bulunduğu bir grup kavgaya karışmış, 11 kişi yaralanmıştı.

Washington Emniyet Müdürlüğü kavgaya karışanlardan, yine aralarında Erdoğan’ın korumalarının da bulunduğu 14 kişi için yakalama emri çıkardı. Kavgaya karışmakla suçlanan ABD vatandaşı Sinan Narin Virginia eyaletinde, Eyüp Yıldırım da New Jersey eyaletinde geçtiğimiz haftalarda tutuklanmıştı.

Kavganın video görüntüleri, ABD’de ve dünyada pek çok yayın kuruluşu tarafından yayınlanmış ve protestoculara yapılan saldırı büyük tepki çekmişti. Olaylar sonrasında iki ülke arasında yaşanan kriz neticesinde büyükelçiler karşılıklı olarak dışişleri bakanlıklarına çağrılmıştı.

Amerikan Temsilciler Meclisi de Türk hükümetini kınayan karar tasarısını 397 milletvekilinin katıldığı oylamada oybirliğiyle kabul etmişti.

New York Post: ‘Türk diplomatlar sınır dışı edilsin’

New York Post gazetesi Washington’da çıkan olaylarla ilgili olarak Türk hükümetine yönelik sert bir başyazı yayınladı.

New York Post, Türk hükümetinin, ‘Amerika'da Amerikalılar'a yapılan saldırı’ için bedel ödemek zorunda olduğunu yazdı.

Gazete, Türk hükümetine yaptırım olarak küçük çapta bir silah anlaşmasının iptal edilmesinin yeterli olmadığını savundu.

New York Post başyazısında Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın Erdoğan’ın korumalarıyla ilgili olarak gerekirse ek adımlar atacağı yönündeki açıklamasına atıf yaptı.

Gazetenin yorumunda, ek adım olarak Türk diplomatların sınırdışı edilmesi ve hükümet yetkililerine ülkeye giriş için vize verilmemesi çağrısı yapılıyor.

'Kongre ve Federaller daha fazla adım atmalı’

New York Post, “Giderek daha da diktatörleşen Erdoğan'ın bu haydutların iadesine izin verme ihtimali çok düşük. Diktatörler, her şeyden önce, sadık korumaları olmadan yollarına devam edemezler” diye yazdı.

Erdoğan’ın Türkiye’de 130 binden fazla kişiyi gözaltına aldığını iddia eden gazete bu konuda federal görevlilerin ve Kongre’nin daha fazla adım atması gerektiğini savundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG