Erişilebilirlik

Erdoğan'ın Katar İçin Diplomatik Çabaları Sürüyor


Türkiye, Körfez krizinin çözülmesi için diplomatik çabalarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’yle telekonferans aracılığıyla yaptığı görüşmede Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’la Katar arasında yaşanan gerilimi ele aldı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, liderlerin krize çözüm üretmek için yaptıkları temasları birbirleriyle paylaştıkları görüşmede, bölgedeki gerilimin ivedilikle düşürülmesi gerektiği vurgulandı.

Türkiye, Fransa ve Katar’ın liderleri; mevcut gerilimin, yaptırımlar değil, ancak diyalog ve müzakere ile çözülebileceğine, bu yöndeki çabaların desteklenmesi gerektiğinde uzlaştılar.

Görüşmede liderler terörün her türüne karşı olduklarını teyit ederken terör örgütlerinin keyfi tasarruflara mahal bırakmayacak biçimde net bir şekilde tanımlanması gerektiğini belirtti. Liderler, önümüzdeki süreçte Körfez kriziyle ilgili yakın teması sürdürme kararı aldı.

Erdoğan’dan Katar’a ‘kumpas kuruldu’ yorumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Portekiz devlet televizyonu RTP yayınlanan mülakatında Katar’a kumpas kurulduğunu söyledi.

15 yıllık başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı döneminde yakından tanıdığı söyleyen Erdoğan, “Katar’a yapılan bir başka ülkeye olduğu zaman biz orada da o ülkelerin yanında hep yer aldık. Yani bir taraftan gıda ambargosuydu, bir taraftan ne bileyim başka türlü ambargolardı vesaire. Bunların hiçbirini kabul etmedik. Bir defa şu ana kadar ben çok değişik ülkelerle de buna yönelik telefon görüşmeleri yaptım, 15'i falan buldu ve onlara bu konuyu tabii ki anlatıyorum. Ve burada aslında çok ciddi bir kumpas görüyorum ve bu şık değil” dedi.

Erdoğan’dan Suudi Arabistan bir kez daha ‘büyüklüğü göster, bu iş çözülsün’ çağrısı

Katar halkının büyük bir çoğunluğunun Müslüman olduğunu belirten Cumhurbaşkanı’na göre, Müslüman ülkelerin bir Müslüman ülkeye özellikle de Ramazan ayında yaptırıma gitmemesi gerekiyor.

“Bunu bizim diyalog yoluyla çözmemiz gerekirdi. Şu anda da biz istiyoruz ki bayrama kadar diyalog yoluyla bu çözülsün, gayretlerimiz bunun için. Bu konuda Suudi Arabistan Kralı Hadim-ül Haremeyn Şerifeyn burada bu adımı atabilir. Ve en büyüğü olması hasebiyle de Körfez’in, hele hele Körfez İşbirliği Konseyi’nin bu konuda atacağı bir adımla bu iş çözülür. Şu mübarek Ramazan ayında Suudi Arabistan’a bana göre yakışan da budur. Temenni ederim ki bayrama kadar bu iş çözülsün ve Suudi Arabistan burada büyüklüğünü ortaya koysun.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG