Erişilebilirlik

Erdoğan’ın Gazze Ziyareti Washington’da Kaygı Yaratıyor


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze Şeridi’ne yapacağı gezi konusunda Washington’la Ankara arasındaki diplomatik sorun derinleşiyor. Ankara Washington’un kamuoyu önünde yaptığı gelecek ayki ziyaretin ertelenmesi çağrısını reddetti.

Türk hükümeti Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Mayıs sonundaki ziyareti erteleme talebini sert bir şekilde eleştirdi. John Kerry Erdoğan’ın ziyaretinin yeniden başlatılması için çalışılan Filistin-İsrail barış görüşmelerine zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Kerry’nin çağrısını reddetti. Arınç çağrıyı diplomatik olarak uygun görmediklerini söyledi ve Türkiye’nin istediği şekilde hareket edecek güce sahip olduğunu ekledi.

Taraf gazetesi diplomasi yazarı Semih İdiz, Gazze gezisinin Erdoğan’ın iç politikadaki hassasiyetlere yönelik bir hamle olduğunu söylüyor. İdiz gezinin Erdoğan’ın iç politikadaki imajı ve bölgedeki İslamcı destekçileri için önemli olduğunu belirtiyor. Başbakanın ince bir çizgide hareket etmesi gerektiğini vurgulayan İdiz, bölgedeki genel stratejik gereksinimin Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerini düzeltmesi olduğunu, ancak bunu yaparken Erdoğan’ın Gazze konusunda verdiği sözleri de tuttuğu görüntüsünü sunmaya çalıştığını söylüyor.

Başbakan Erdoğan’ın Gazze’yi kontrolu altında bulunduran Hamas’la yakın bir ilişkisi var. Semih İdiz, Türk Hükümeti’nin El Fetih ve Hamas arasındaki birleşme çabalarında pekiştirici bir rol oynamak istediğini söylüyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu asıl konunun Erdoğan’ın Gazze’ye gitmesi değil, Filistinliler’in birleşmesi olduğunu söyledi. İdiz, El Fetih ve Hamas arasındaki birleşme görüşmelerinin hızlanacağı konusunda söylentiler olduğunu hatırlatıyor.

Aylarca süren gerginlikten sonra Türkiye-İsrail ilişkilerinde İsrail’in 2010 yılında 9 Türk’ün ölümüyle sonlanan Mavi Marmara baskını için özür dilemesiyle başlayan bir yumuşama yaşanıyor. Başkan Obama İsrail ziyareti sırasında özür konusunda arabuluculuk yapmıştı. Başbakanın Gazze ziyaretiyle ilgili sürtüşme, Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta Washington’a yapacağı ziyaretin de gündeminde olabilir. John Kerry Erdoğan’ın gezisinin daha uygun koşullarda yapılması gerektiğini söyledi. Erdoğan’ın kendilerini anlayışla dinlediğini belirten Dışişleri Bakanı, Başbakan’ın konuya ciddiyet ve hassasiyetle yaklaştığını ve gerekli olursa Washington ziyareti sırasında da konuşabileceklerini bildirdi.

İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi siyaset bilimcisi Cengiz Aktar, Amerika’nın Erdoğan üzerindeki diplomatik baskıyı arttırabileceğini söylüyor. Aktar’a göre Amerika’nın konuyla ilgili farklı planları var ve Erdoğan’ın Gazze’ye gitmemesi için her şeyi yapmaya kararlı. Bu durumun iki ülke ilişkileri için yıkıcı olmayacağını söyleyen Aktar, sonunda Erdoğan’ın Obama yönetiminin çağrılarına kulak verebileceğini söylüyor. Ancak şimdilik Başbakan Erdoğan Gazze ziyareti konusundaki planlarını değiştirmemekte kararlı görünüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG