Erişilebilirlik

Erdoğan'dan Cami Saldırısına Tepki


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Zelanda’da Müslüman nüfusu hedef alan saldırıya ilişkin ilk açıklamasını Twitter aracılığıyla yaptı ve İslam karşıtlığının yeni bir örneği olan bu acı hadiseyi kınadığını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da Yeni Zelanda'ya gideceği açıklandı.

Erdoğan, Yeni Zelanda’da ölüm ve yaralanmalara yol açan saldırıya ilişkin ilk değerlendirmesinde “Nur Camii’ne ve orada ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum” ifadelerini kullandı. Erdoğan açıklamasının devamında “Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Maalesef dünyada yükselmekte olan ırkçılık ve İslam karşıtlığının yeni bir örneği olarak yaşanan bu acı hadiseden dolayı İslam dünyasına ve Yeni Zelanda halkına ülkem ve şahsım adına başsağlığı diliyorum” dedi.

Erdoğan'dan Cami Saldırısına Tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Erdoğan, sonrasında Prof. Dr. Beril Dedeoğlu’nun cenaze törenindeki konuşmasında, saldırgan tarafından yayımlanan manifestoda Türkiye’nin hedef gösterilmesini ele aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyada yükselişi seyreden İslam düşmanlığı bireysel taciz çizgisini geçerek, toplu katliam boyutuna ulaşmıştır. Saldırının uzun bir planlamanın ve motivasyonun sonucu olduğu dolayısıyla fevri bir davranış denilerek geçiştirilemeyeceği bellidir. Ülkemizi, milletimizi ve şahsımı da hedef alan katilin temsil ettiği anlayışın batı toplumlarını da kanser gibi ele geçirmeye başladığı açıktır. Kaldı ki ülkemi dahi Anadolu ve Batı olarak ayırmak suretiyle orada da kendine has değerlendirmeler yapan bir katil var” diye konuştu. Erdoğan, “Şayet önlem alınmazsa bu saldırıların yenilerinin eklenmesi kaçınılmazdır. Tüm dünyayı, özellikle Batı ülkelerini insanlığın tamamını tehdit eden bu tehlikeli gidişe karşı süratle tedbir almaya davet ediyoruz” sözleriyle uluslararası kamuoyuna da çağrı yaptı.

Çavuşoğlu Yeni Zelanda’ya gidiyor

Yeni Zelanda’da Cuma namazı sırasında iki camiye yönelik terör saldırısının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Yeni Zelanda’ya gideceği açıklandı.

Avrupa Birliği Ortaklık Konseyi toplantısı için Brüksel’de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türkiye’ye döndükten hemen sonra Fuat Oktay’la birlikte terör saldırısının yaşandığı Yeni Zelanda’nın Christchurch kasabasına hareket edeceği belirtildi.

Türkiye’yi temsil edecek iki yetkilinin saldırıda hayatını kaybedenlerin cenaze törenlerine katılması ve Yeni Zelanda’daki Müslüman ve Türk toplumuyla bir araya gelmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu saldırı sonrası Twitter’dan yaptığı açıklamada “Bu hain saldırıda sadece faillerin değil Batı’da çığ gibi büyüyen İslam karşıtlığını ve nefreti körükleyen siyasilerin ve medyanın da aynı derecede sorumluluğu vardır” demişti.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Twitter aracılığıyla yaptığı açıklamasında Yeni Zelanda’daki saldırıyı İslam karşıtlığı kaynaklı bir gelişme olarak yorumladı. Kalın, “Nur Camii’ne yapılan ırkçı ve faşist saldırıda onlarca kişi hunharca katledildi. Saldırıyı şiddetle kınıyor, ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslam ve Müslüman karşıtı İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık bu söylemlere karşı sesini yükseltmeli ve İslamofobik faşist terörizme dur demelidir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, Twitter’da İngilizce paylaştığı mesajında, Yeni Zelanda’daki terör kurbanları ve yakınları için dua ettiklerini vurgulayarak, “Her türlü terörizme karşı artık birleşme zamanı” çağrısında bulundu.

Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, yine Twitter’dan paylaştığı açıklamasında, İslam karşıtlığı siyasetçiler ve medyanın rolüne dikkat çekti. Çavuşoğlu, "Christchurch şehrinde iki camiye yapılan barbar terör saldırısını lanetliyorum. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu hain saldırıda sadece faillerin değil Batı’da çığ gibi büyüyen İslam karşıtlığını ve nefreti körükleyen siyasilerin ve medyanın da aynı derecede sorumluluğu vardır" dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, Yeni Zelanda Hükümeti’nin saldırı karşısında takındığı tutumdan dolayı duyulan memnuniyet vurgulandı. Açıklamada, “Bu hunhar saldırıları şiddetle lanetliyoruz. Saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına ve Yeni Zelanda halkına taziyelerimizi iletiyoruz. Yeni Zelanda Hükümeti’nin, İslamofobi motifli olduğu anlaşılan bu saldırılara ilişkin soruşturmayı etkin şekilde yürüteceğine ve failleri bir an önce adalet önüne çıkaracağına inanıyoruz. Bu bağlamda, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in yapmış olduğu açıklamayı memnuniyetle karşılıyoruz” denildi.

Muhalefet liderleri

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeni Zelanda’da yaşanan saldırıyı “insanlığa karşı işlenmiş büyük bir terör suçu” olarak niteleyerek kınadığını duyurdu. Kılıçdaroğlu, Twitter aracılığıyla “İnsanlığa karşı büyük bir terör suçu işlendi Yeni Zelanda’da. Camide namaz kılanlara teröristler ateş açtı. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. İslamofobinin, nefret dilinin büyütülmesi karşısında çaresizliği kabul etmiyoruz. Bu konuda batılı ülkeleri ödevlerini yapmaya, İslam ülkelerini kendi aralarındaki çatışmaları sonlandırıp barış içinde yaşamaya çağırıyoruz” dedi.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, Twitter’da “Yeni Zelanda’da Nur Camisi’ne yapılan İslam karşıtı bu canice saldırıyı lanetliyorum. Mübarek Cuma günü camide şehit olan kardeşlerimize yüce Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” mesajını paylaştı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da, Twitter’da “İnsanlık nefret cinayetlerini ve suçlarını yenecektir. Yeni Zelanda’da da iki camiye yapılan ırkçı ve faşist saldırıyı kınıyorum. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Yeni Zelanda halkının ve İslam Dünyası’nın başı sağolsun” ifadesini kullandı.

Cumhur İttifakı çerçevesinde iktidar ortağı konumunda kabul edilmekte olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, Yeni Zelanda’da ölümlere neden olan saldırgan tarafından yayımlanan manifestodaki Türkiye düşmanlığını vurgulayan bir açıklama yaptı. Bahçeli, Twitter’da özetle, “Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde Cuma Namazı esnasında iki camiye düzenlenen terörist saldırıda sayıları elliye ulaşan kişi hayatını kaybetmiş, bir o kadarı da yaralanmıştır. Tablo korkunçtur ve tablo insanlık vicdanını harap etmiş, hüsrana sürüklemiştir. Camilerimize kast eden, Müslümanlara acımasızca ölüm yağdıran teröristin tam bir Türk ve Türkiye düşmanı olduğu, özellikle sosyal medyasından kudurmuş gibi ülkemize yönelik tehditler savurduğu bellidir, belgelidir, deşifre edilmiş hali bilinmektedir. Katil(ler) ile yardım ve yataklık yapan mihrakların dökülen kanların bedelini ödemeleri adalet ve insanlık adına derhal sağlanmalıdır. Yeni Zelanda Hükümeti bu kapsamda birinci derecede sorumludur” görüşünü paylaştı.

Bu arada Diyanet İşleri Başkanlığı’nın çağrısıyla Türkiye’deki camilerde Cuma namazı hutbesinde Yeni Zelanda’daki saldırı kınandı ve Müslümanlara “bu gibi provokatif hadiseler karşısında akl-ı selim ile hareket etme” çağrısı da yapıldı.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG