Erişilebilirlik

Erdoğan’dan Yeni Ayasofya Çıkışı 


Türkiye’de yerel seçimlere az zaman kala Ayasofya Müzesi tartışması yeniden gündemde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ayasofya’yı tekrar müzeden isim olarak camiye çevireceğiz” dedi.

Ayasofya Müzesi’ne ilişkin tartışma, Yeni Zelanda’da 50 kişinin hayatını kaybettiği iki camiye yönelik terör saldırısının ardından Türkiye’de gündeme gelmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 16 Mart’ta Tekirdağ’da düzenlediği miting sırasında bir vatandaştan gelen Ayasofya’nın ibadete açılması çağrısına “Sultanahmet’i bir doldurun ondan sonra ona bakarız. Bu işin bir siyasi yanı var. Yan tarafta Sultanahmet'i doldurmayacaksın, 'Ayasofya'yı dolduralım' diyeceksin. Bu oyunlara gelmeyelim. Biz ne zaman, neyin, nasıl yapılacağını çok iyi biliyoruz” yanıtını vermişti.

Erdoğan Cuma günü İstanbul Sultanbeyli’de düzenlediği mitingde Ayasofya Müzesi konusunu bir kez daha gündeme taşıdı.

“16 bin 500 kilometre öteden birileri Ayasofya'yı ele almak istiyor. Çok sabrettik ama geçenlerde açıkladım. Ayasofya'yı kısa zaman önce biliyorsunuz camiden müzeye çevirmişlerdi. Şimdi biz de inşallah seçimden sonra tekrar müzeden isim olarak camiye çevireceğiz ve bazı planlarımız var. Bu planları da uygulamaya koyacağız” diye konuştu.

Erdoğan konuyu ABD’nin İsrail’deki Büyükelçiliğ’ni Kudüs’e taşıma ve daha sonrasında da İsrail-Suriye sınırındaki Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini tanıma kararına getirdi.

Erdoğan, “Mescid-i Aksa ile uğraşa dursunlar. Bilsinler ki Mescid-i Aksa Müslümanlar’ın ve Hristiyanlar’ın ortak bir mabedidir. Ayasofya'da da bizler bu adımı atacağız” diye konuştu.

“Erdoğan'ın ağzından laf bir kere çıkar. Golan Tepeleri, Kudüs… Bunlar üzerinde plan yapanlar, bilsinler ki o planların üzerinde bir başka plan var” ifadelerini kullandı.

UNESCO Kültür Mirası listesinde olan Ayasofya’ya 1935 yılında müze statüsü verilmişti.

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya Müzesi’nin camiye çevrilebileceği yönünde daha önce yaptığı açıklamayı kınadı.

28 Mart Perşembe günü yapılan yazılı açıklamada “Ayasofya Müslümanlar ve Hristiyanlar için derin bir tarihi ve ruhani öneme sahiptir. Müze statüsü korunmalıdır” denildi.

Açıklamada “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları Türkiye’deki dini azınlık toplumu için gereksiz şekilde kışkırtıcı ve inciticidir” ifadeleri kullanıldı. Buna ek olarak böyle bir hareketin sonuçları Türkiye’de özgürlükler, demokrasi ve insan hakları tablosunu daha da kötüleştirmektedir” ifadeleri yer aldı.

Yunan basını adını vermediği UNESCO yetkililerine dayandırdığı bir haberde Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmesinin UNESCO onayı gerektirdiğini belirttiğini yazmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG