Erişilebilirlik

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Fırat’ın Doğusuna Harekat Sinyali


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda bulunan YPG/PYD güçlerine karşı birkaç gün içinde bir harekat başlatacağını açıkladı.

Ankara’da Türk Savunma Zirvesi’nde konuşan Erdoğan, TSK’nın hedefinin Suriye’nin o bölgelerinde bulunan ABD askeri güçleri olmadığının altını çizerken bu operasyonun gelecekteki Türkiye-ABD ortak hedeflerinin gerçekleşmesine yardımcı olacağını da vurguladı.

Erdoğan, “Amerika’nın Türkiye’ye verdiği sözlere rağmen gözümüzün önünde sınırlarımız dibinde oynanan bu oyuna daha fazla seyirci kalmayacağımızı her fırsatta söylüyorum. Fırat’ın doğusuyla ilgili ikazlarımız yaparken aynı zamanda hazırlıklarımız yapıyoruz. Deyrüzzor petrol yataklarını bu terör odakları kullanıyor. Oradan 600 milyon dolar gelir ediyor. Onlara göz yumuluyor. Bizim ne Amerikan yönetimine ne de Suriye’deki Amerikan askerlerine husumetimiz olmamıştır. Her şeye rağmen doğru zeminlerde buluşabilmemiz şartıyla gelecekte de birlikte yol yürüyebilmek stratejik müttefikimizle gelecekteki işbirliklerimize engel oluşturmasına izin vermemeliyiz. İşte bu anlayışla Fırat’ın doğusunu bölücü terör örgütünden kurtarmaya yönelik harekatımıza birkaç gün içinde başlayacağımızı ifade ettik, ifade ediyoruz. Hedefimiz asla Amerikan askerleri değildir, bölgede faaliyet gösteren terör örgütü mensuplarıdır’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Fırat’ın Doğusuna Harekat Sinyali
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

‘’Bundan sonra tuzak kuranlarla değil dostluk gösterenlerle yürüyeceğiz”

Türkiye’nin İdlib’de Rusya ile yaptığı işbirliğini Fırat’ın doğusu ve Menbiç’te de yapabileceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı’na göre, harekatın asıl amacı Türkiye’de yaşayan 4 milyon Suriyelinin kendi topraklarına dönüşünü sağlamak.

Cumhurbaşkanı, “Suriye’nin güvenli hale getirdiğimiz diğer bölgeleri gibi Fırat’ın doğusunu da asli sahipleri için huzurlu ve yaşanabilir hale dönüştürmekte kararlıyız. Bunu İdlib’de Rusya ile başardık. Aynı durumu Fırat’ın doğusunda da Amerika ile yapalım. Menbiç’te yapalım. Menbiç %80-85 ile Araplara ait olduğu halde şu anda orada terör örgütleri bulunuyor. Oradaki teröristleri oradan çıkarmıyorlar. O zaman biz çıkaracağız, iş başa düştü. Ülkemizde bulunan 4 milyon Suriyelinin eve dönüşlerini ancak bu şekilde mümkün kılabiliriz. Türkiye’yi üzerine yüklenen yükle baş başa bırakıp üstelik bir de sınırları boyunca tehdit oluşturacak yapı kurmak bu millete husumet beslemektir, biz ülkemize tuzak kurmaya çalışanlarla değil dostluk gösterenlerle yol yürüyeceğiz” diye konuştu.

Türkiye’nin iki koldan Rakka operasyonuna hazır olmasına rağmen Washington yönetiminin Türkiye’ye verdiği sözleri havada bırakarak YPG/PYD ile ilerlemeyi tercih ettiğini söyleyen Erdoğan, ABD’nin Suriye’de IŞİD’e karşı savaşmak üzere PYD/YPG’ye verdiği silahları dolu veya boş olarak Türkiye’de PKK’ya karşı yapılan operasyonlarda ele geçirildiğinin de altını çizdi.

Erdoğan, TSK’nın Suriye’deki IŞİD unsurlarına müdahale etmeye hazır olduğu mesajını verdi.

Halk Suriye’de Yeni Bir Askeri Operasyona Nasıl Bakıyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

ABD’nin PYD’ye verilen 20 bin tır dolusu destek malzemesi verdiğini, 3 binin üzerinde kargo uçağı silah malzeme yolladığını, o bölgede 22 tane üs kurduğunu belirten Cumhurbaşkanı, YPG/PYD tarafından kontrol edilen bölgede bu duruma karşı çıkanların yerlerinden edildiğini ve tapu kayıtlarının değiştirildiğini ifade etti.

Erdoğan, yapılanların en azından ABD askerinin nezaretinde yapıldığının da altını çizdi. Cumhurbaşkanı, “Bölge, DEAŞ’ın ardında PYD/ YPG zulmü altında inlemeye başlamıştır. Bunlar Amerikan askerinin nezaretinde belki de yönlendirmesiyle yapılmıştır. Türkiye’nin artık bu gidişata tahammül edemeyeceğini belirterek meşru müdahale imkanına karşı Amerikan askerleri teröristlerin aralarına serpiştirilmiştir. Yine Amerikan askerleri tarafından kurulan radar üslerinin hedefinin Türkiye’yi teröristlerden korumak değil teröristleri Türkiye’den korumak olduğu aşikardır. Suriye’de artık DEAŞ tehdidi kalmamıştır. Bu bizim için masaldır. Güya bu örgütün olduğu 150 kilometrekarelik alandan söz ediliyor. Biz bu bölgedeki DEAŞ unsurlarını etkisiz hale getirmeye hazırız” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG