Erişilebilirlik

Erdoğan’dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne Fahreddin Paşa Eleştirisi


Erdoğan’dan Fahreddin Paşa Tepkisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı’nın, Osmanlı Paşası Fahreddin Türkkan’ı Birinci Dünya Savaşı’nda Medine’yi yağmalamakla suçlamasına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki muhtarlar toplantısında konuşan Erdoğan, Fahreddin Paşa’nın Medine’den ya da Medine halkından hiçbir şey çalmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı, “Utanmadan sıkılmadan Erdoğan’ın ecdadının mukaddes emanetleri oradan çalarak İstanbul’a getirdiğini söyleyecek kadar hezeyan içinde olan o zavallılar, bunun adı çalmak değil orayı işgale gelenlerden onları korumaktır. Ne adına? Şehit olmak adına” dedi.

Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayed Al Nahayan’a, “Ta İstanbul’dan kalkıp Medine müdafaası için oraya gelen Fahrettin Paşa ne için geldi. O mukaddes toprakları orayı işgal edenlere karşı korumak için geldi. Peki senin ecdadın neredeydi?” diye seslendi.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahayan, sosyal medya platformu Twitter’da başkasına ait bir mesajı paylaşmıştı. Bakanın paylaştığı mesajda, “1916 yılında Türk Fahri Paşa'nın Medinetü'l Münevvere halkının mallarını çaldığını, halktan bazı kişileri İstanbul’a kaçırdığını, Şam'dan İstanbul'a seferberlik ilan ederek, Medine'deki el yazması eserleri çaldığını biliyor muydunuz? İşte Erdoğan'ın dedelerinin Müslüman Araplarla ilişkisi buydu" ifadeleri yer almıştı. Mesajın orijinali kendini ‘Almanya’da yaşayan Iraklı diş hekimi’ olarak tanıtan birine ait.

Erdoğan bu mesaja da kendi Twitter hesabından Arapça ve Türkçe yanıtlar verdi. Erdoğan, “Bazı ülkelerin kimi had bilmez, tarih bilmez, diplomatik nezaket bilmez yöneticileri, ne Arap halklarıyla olan kardeşliğimize ne de Rabbimizin rızası ve Peygamberimizin şefaati uğrunda verdiğimiz mücadeleye gölge düşüremez” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter hesabında, Şeyh Abdullah’ın Türkler’i ve Araplar’ı karşı karşıya getirmeye çalışan propagandaları paylaşmasının utanç verici olduğunu belirtmiş, “Ne pahasına olursa olsun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saldırmak yeni moda mı?” diye yazmıştı.

Bugün Suudi Arabistan’ın bir parçası olan Medine, Birinci Dünya Savaşı sonrası dağılana kadar yüzlerce yıl boyunca Osmanlı toprağıydı.

İki ülke arasındaki gerilim, BAE’nin Katar’a yaptırım uygulayan ülkeler arasında yer alması, Türkiye’nin Katar’a destek vermesi nedeniyle artmış durumda.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG