Erişilebilirlik

Erdoğan’dan Demirtaş’a ‘Hain’ Suçlaması


Demirtaş, geçtiğimiz hafta yaptığı Rusya ziyaretinde Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'la görüştü
Demirtaş, geçtiğimiz hafta yaptığı Rusya ziyaretinde Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'la görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’dan sufle aldığını söylediği HDP lideri Demirtaş’ı hainlikle suçladı. Kulislerde hakkında dokunulmazlığı kalkacak mı tartışmaları yapılan Demirtaş ise ihanet iddialarını reddederken öz yönetim önerisinin arkasında durdu.

Türkiye’nin güneydoğusunda gerilim sürerken HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, iktidar çevrelerinin hedefindeki isim haline geldi. Suudi Arabistan’a ziyareti öncesi konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önce PKK’yı PYD’nin Suriye’de kazanımından aldığı güçle Türkiye’de birlik ve beraberliği bozmakla suçladı.

‘‘Biz bunlara fırsat vermedik, asla da vermeyeceğiz. Şu anda güvenlik güçlerimiz son derece başarılı operasyonlara imza atıyorlar. Yurtiçinde ve yurtdışında etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3 bini aşmış vaziyette. Bu operasyonlar ülkemizde terörü tamamıyla yok edene kadar ve bu noktada bölgeye refah, huzur getirinceye kadar, kararlı şekilde, milli güvenliğimiz için bunu tehdit olmaktan çıkarıncaya kadar devam edecektir. Bölücü örgütün siyasi uzantıları, mevcut konjonktürden istifadeyle ağızlarındaki baklayı çıkarmaya başladılar. Bu süreç maskelerin düştüğü, gerçek yüzlerin de görüldüğü bir süreçtir’’

Erdoğan: Demirtaş’ın yaptığı ihanettir

Cumhurbaşkanı’nın bölücü örgütün siyasi uzantısı olarak kast ettiği örgütlerin başında hiç şüphesiz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AKP ve CHP’den sonra en fazla milletvekiline sahip olan parti olan HDP geliyor. Erdoğan, hafta sonu ‘tek adam mı, diktatörlük mü özyönetim mi? Bunun kararını biz verdik’ diyen HDP lideri Demirtaş’ın Rusya’dan güç alarak bu sözleri sarf ettiğini söyledi.

‘‘Malum eş başkan hafta sonu Rusya ziyareti sonrasında kulaklarına üflenen suflelerin de etkisiyle olsa gerek birtakım hezeyanlar ifade etmiştir. Bu eş başkanın yaptığı açık ve net olarak bir provokasyondur, ihanettir. Türkiye üzerinde operasyon yapmak, ameliyat yapmak isteyen herkes boyunun ölçüsünü almıştır ve bunlar da alacaktır. Güvenlik kuvvetlerimizin başarılı operasyonlarıyla adım adım yok olan terör örgütüne, bu tür provokasyonlarla suni teneffüs yapmaya çalışmaktadırlar. Ne örgüt ne de onun kuklası olanlar kendilerini bekleyen akıbetten kurtulamayacaklardır.’’

Erdoğan, Anayasa’nın 14. Maddesi’ni işaret etti

HDP ve Demirtaş’ın özyönetimle ilgili sözlerini hatırlatan Cumhurbaşkanı, Anayasa’nın 14. Maddesinin bunun için düzenlendiğinin altını çizdi.

Söz konusu maddede ‘‘Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz. Bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler, kanunla düzenlenir’’ deniyor.

Erdoğan’ın bu sözlerinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Demirtaş hakkında başlattığı soruşturma haberinin ardından gelmesi milletvekili dokunulmazlıklarının kalkmasının gündeme gelebileceği yorumlarının yapılmasına neden oldu.

Selvi: Dokunulmazlığını kaldırarak Demirtaş’ın mağduriyet edebiyatı yapmasına fırsat vermeyelim

Yeni Şafak gazetesi Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, bugünkü (30 Aralık 2015) yazısında DEP’li milletvekillerinin 1994 yılında dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından tutuklandığını hatırlattı ve bunun yinelenmesinin doğru olmayacağını savundu.

Selvi, ‘‘Kürtlerin bir kısmında duygusal kopuş o zaman başladı. PKK, ikinci büyük sıçramasını o zaman yaptı. Demirtaş her açıklamasıyla dokunulmazlığının kaldırılmasını, HDP her eylemiyle kapatılmayı çoktan hak ediyor. Ama ABD ve Rusya, Irak ve Suriye'de sınır komşumuz olmuşken, Suriye ve Irak yeniden şekillendirilirken bizim duygularımızla değil, ilm-i siyasetle hareket etmemiz gerekiyor. PKK'ya bu imkanı yeniden vermeyelim. Demirtaş'ın mağduriyet edebiyatı yapmasına fırsat vermeyelim’’ dedi.

Hasan Cemal: Demirtaş hain değil, ihanet içinde değil

Gazeteci Hasan Cemal ise bugün T24’te yayınlanan yazısında HDP lideri Demirtaş’a destek verdi.

Cemal, ‘‘Demirtaş hain değil! Hayır değil. Demirtaş, ihanet içinde değil.
Kötülük yapan o değil. Tam tersine, bu memlekete kötülük yapanlar onu ‘ihanet’le suçlayanlardır. Bu memlekette barış ve demokrasiyi kundaklayanlar Demirtaş değil, onu her Allah’ın günü şeytanlaştırmaya başlayanlardır.
Demirtaş, bu toprakların acılarını iliklerine kadar hissetmiştir, yaşamıştır’’ diye yazdı.

Demirtaş: Diktatörlüğe karşı tek demokratik alternatif özerkliktir

Eleştirilerin odağındaki isim Selahattin Demirtaş ise Özgür Gündem’den Sedat Yılmaz’a verdiği röportajda hem hainlik suçlamasını reddetti hem e özyönetim önerisinin arkasında durdu.

HDP lideri, ‘‘öz yönetim talebi ile devletin Kürtleri asimile etme, katletme, inkâr etme ve sömürme yükünden Türkler kurtulacak. Yani bunca yıldır Devletin günahına ortak olmaktan kurtulacaklar. Ve elbette bölünme korkuları ve kaygıları da ortadan kalkacak, bir arada yaşama imkânları her zamankinden fazla artmış olacaktır. Hükümet ve devlet çevrelerinin daha ilk andan itibaren özerklik çerçevesi teklifini bölücülük, terörizm, hainlik olarak nitelemesi tesadüf değildir. Çünkü diktatörlüğe karşı tek panzehir şu anda bizim ortaya koyduğumuz demokratik alternatif olan özerkliktir’’ dedi.

Demirtaş: Düzeltilmesi gereken Batı’nın Kürt algısıdır

HDP’nin ortaya koyduğu Türkiyelileşmek iddiasının Türkleşmek olmadığını vurgulayan Demirtaş, asıl değişmesi gerekenin Batı illerindeki Kürt algısı olduğunu belirtti.

‘‘Kürtler Türkiye'ye veya Türklere ait olan hiçbir şeyi inkâr etmiyor, itiraz etmiyorlar; asıl Türkiye'nin batısı Kürtlere ait ne varsa hepsini inkar ediyor veya itiraz ediyor. Düzeltilmesi gereken şey, Kürtler değildir; hatalı devlet politikaları ile yanlışlar üzerine oturtulmuş Batının algısıdır.’’

Sorunun diyalog içinde çözülmesi için mücadele edeceklerini söyleyen Demirtaş, cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında aday olmaması için PKK lideri Öcalan üzerinden dahi engelleme çalışması yapıldığını ifade etti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG