Erişilebilirlik

Erdoğan: 'IŞİD Eli Kanlı Terör Örgütüdür'


UN General Assembly Turkey
UN General Assembly Turkey

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batılı ülkeleri uluslarası gelişmelere verdikleri tepkilerde tarafsız davranmamakla suçladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüye çıktığı sırada Obama başkanlığında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı başladığından, Erdoğan’ın sert mesajları BM Genel Kurul salonunda çok sayıda Batılı lider tarafından anında duyulamadı.

“Kayıtsızlık teröre oksijen sağlıyor”

Konuşmasına “Çocukların öldürüldüğü dünyada hiç kimse masum değildir” sözleriyle başlayan Erdoğan, Birleşmiş Milletler kürsüsünde BM’yi sert sözlerle eleştirdi. Erdoğan şöyle konuştu:

“Uluslararası kurumlardan, BM’den umudunu kesenler, çaresizlik içinde terörün tuzağına düşüyorlar. Mazlumlara yönelik çifte standart, çocukların katledilmesine yönelik kayıtsızlık tüm dünyada teröre oksijen sağlamaktadır.”

Erdoğan, Türkiye’ye yöneltilen basın özgürlüğüyle ilgili eleştirileri de yine Filistin örneğiyle eleştirdi. ”Basın özgürlüğü yok diye bazı ülkeleri kıyasıya eleştirenlerin Filistin'de öldürülen 16 gazeteciyi görmezden gelmesi dikkatlerden kaçmıyor” dedi".

“Dünya 5’ten büyüktür”

Erdoğan Batı’yı Ortadoğu’da yaşanan krizlere zamanında müdahale etmemekle suçladı. Erdoğan eleştirisini şöyle dile getirdi:

“Daha fazla insan ölmeden Birleşmiş Milletler ağırlığını sorunlara koymalıdır. Dünya, 5’ten büyüktür. Güvenlik Konseyi’nin Birleşmiş Milletler’i etkisiz hale getirmesi küresel vicdanın kabul edebileceği bir şey değildir. Tüm alınan kararlar bir ülkenin iki dudağı arasındadır.”

BM’yi Suriye’de yaşananlar konusunda etkin bir tavır ortaya koyamamakla da suçlayan Erdoğan, “BM doğruyu savunma konusunda çok daha cesur olmalıdır” dedi ve şöyle devam etti:

“İslam ile terörün yan yana kullanılması inciticidir. Türkiye olarak bölgemizde barış ve refahın tesis edilmesi için yoğun bir gayret içindeyiz. Hiçbir ülkenin içişlerine karışmıyor, toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz.”

“1,5 Milyon Mülteciye kucak açtık”

Türkiye olarak Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan 1,5 milyon Suriyeli'ye kucak açtıklarını ifade eden Erdoğan, mülteci sorununa Türkiye’nin şu ana kadar 3,5 milyar dolar kendi kaynaklarından harcadığını savundu ve Avrupa’yı şu sözlerle eleştirdi:

“Şimdi soruyorum, zengin ve güçlü Avrupa ülkeleri sadece 130 bin Suriyeli mülteciyi kabul etmiş durumda. Bakınız 130 bin Avrupa'da, sadece benim ülkemde 1.5 milyon kişi. Bunun dışında 2.5 milyon kişi de Mısır, Ürdün, Lübnan'da.”

"IŞİD eli kanlı bir terör örgütüdür"

Cumhurbaşkanı, Genel Kuru konuşmasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Amerika Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliği yaptığı 'Yabancı Savaşçılar' konulu oturumda da konuştu. İŞİD ile ilgili sert ifadeler kullanmadığı yönündeki eletirilere şu sözlerle yanıt verdi.

"IŞİD eli kanlı bir terör örgütüdür. Hükümetimiz bu yönde en başından itibaren gerekli hukuki tedbirleri de almıştır. Terörle mücadelede ulusal çıkarlarımızın gerektirdiği her türlü adım bölgesel istikrar ve insani gerekler gözönüne alınmak suretiyle atılacaktır. Ülkemizin sınırları üzerinde büyük bir baskı mevcuttur.”

Türkiye'nin kendi imkanlarıyla Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yaptığını ifade eden Erdoğan, "Tüm bu fedakarlıklarımıza rağmen ve dayanışma beklentimize yeterince karşılık bulamamışken, haksız bir takım eleştirilere maruz kalmak bizi gerçekten üzmektedir” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG