Erişilebilirlik

Erdoğan'dan Barış Sürecine Karşı Çıkanlara Eleştiri


Barış süreci tüm hızıyla ilerliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından oluşturulan “Akil İnsanlar” heyetleri, Türkiye’nin yedi bölgesinde çeşitli toplantılarla süreci anlatıyor. Bazı illerde tepki de çekseler eleştiri de alsalar “Akil İnsanlar” çalışmalarını sürdürüyor.

Sürecin diğer boyutunu PKK’nın Türkiye’den geri çekilmesi oluşturuyor. KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, çekilmenin 8 Mayıs’ta başlayacağını duyurdu. Ancak sayıları 2000’i bulan PKK üyelerinin tamamının çekilmesinin en az altı ayı bulacağı belirtiliyor.

Sürecin ilerlemesinden memnun olan Başbakan Erdoğan, bugün partisinin Kızılcahamam’da düzenlediği toplantıda il ve ilçe başkanlarına yaptığı konuşmada muhalefeti yerden yere vurdu. Erdoğan’ın eleştirilerinden aslan payını sürecin en büyük muhalifi Milliyetçi Hareket Partisi aldı.

Erdoğan: “MHP artık İşçi Partisi’nin yedeği”

MHP’yle eski Maocu şimdinin ulusalcı partisi İşçi Partisi arasında benzerlik kuran Erdoğan, “Güya milliyetçi MHP, İşçi Partisi'nin yedeği haline geldi. MHP'nin, terör örgütüne akıldanelik yapan İşçi Partisi'yle nasıl kucak kucağa olduğunu benim MHP'li kardeşlerim çok net olarak görüyorlar,” dedi. Anadolu’nun çeşitli illerinde Akil İnsanlar Heyetleri’ne yönelik eylemlerin bu iki partinin işbirliğiyle gerçekleştirildiğini savunan Başbakan Erdoğan’ın eleştirileri bu iki partiyle sınırlı kalmadı.

Başbakan, “CHP'si, MHP'si, İşçi Partisi, Komünist Partisi, emekli siyasetçisi, can havliyle, terör bitmesin diye çırpınıyorlar. On yıllardır kurdukları tezgah alt üst oluyor. Ekmek teknelerini kaybediyorlar. Ellerinde, milleti korkutacak, sindirecek, hizaya getirecek, siyaseti dizayn edecek hiçbir malzeme kalmıyor. Bunlar iktidara gelseler, Kandil'e davetiye gönderir, Türkiye'den çıkacak teröristleri mağaralarına geri buyur ederler. Çünkü terör yoksa, bunlar ayakta duramaz,” diye konuştu.

‘Başkanlık sisteminde başkan kral değil’

2014 ve 2015 yıllarında yapılacak iki önemli seçim de Başbakan Erdoğan’ın gündemindeydi. 2014’te yapılacak yerel seçimleri ‘tarihi bir seçim’ olarak niteleyen Erdoğan, başkanlık sisteminin ne olduğunu AKP teşkilatlarının seçmenlere anlatmasını istedi. Turgut Özal’ın da Süleyman Demirel’in de kendi dönemlerinde başkanlık sistemini tartıştıklarını belirten Erdoğan, “Başkanlık sisteminde başkan bir kral değildir, ama bizim cahiller başkanı kral olduğunu söyleyerek yalan söylüyor. AKP'nin kendi oy tabanı başkanlık sistemini de desteklemeli. Bunun için çalışmalısınız," dedi.

CHP: “Mayın tarlasına çiçek ekemezsiniz”

Cumhuriyet Halk Partisi ise sürece muhalif tavrını sürdürüyor. Muhaletini sokaklara çıkmadan meclis çatısı altında ve basın yoluyla yapan CHP daha önce açıklamış olduğu 16 maddelik demokrasi paketine atıfta bulunuyor. Bugün gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, “Mayın tarlasına çiçek ekemezsiniz. Bu mayın tarlasını temizlemek için kanun tekliflerimiz var gelin hayata geçirelim. Her şey için yasağı kaldıralım; işçi, köylü, Alevi yurttaşlarımız için de... Mayınsız bir tarla yaratalım hodri meydan,” dedi.

Hükümeti yasakçılıkla itham eden Tekin, “Her şeyi yasaklayacaksınız, her şeyin yasaklandığı yerde bana barış cümleleriyle milleti ayranla uyutmaya çalışacaksınız. Bu millet öyle ayranla mayranla uyumaz. Elbette barış ama nasıl barış? Yasakların olmadığı, demokrasi, özgürlüğünün sınırsız kullanıldığı bir yerde zaten barış kendiliğinden olur,” diye konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Türkiye’de konuşlu PKK’lılar hakkında “nasıl geldilerse öyle terk edecekler” şeklindeki sözlerini ‘demokrasi ayıbı’ olarak niteledi.

Ahmet Türk: “Pazarlık yapılmıyor, red politikasıyla barış gelmez”

BDP cephesi ise süreci dikkatle izliyor. BDP Mardin milletvekili DTK Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, kapalı kapılar ardında pazarlık yapılıyor iddialarını yalanladı. Türk, “Muhalefetin dediği gibi pazarlık yapılmıyor. Bizim aradığımız hak, adalet ve eşitliktir. Eğer biz adaleti gerçekleştirisek mesele çözülür. Red politikasını sürdürmeye çalışırsak barış gelmez,” dedi.

Mardin’de İçişleri Bakanı Muammer Güler’in de katıldığı toplantıda konuşan Türk, Türkiye’nin kendi sorunlarını çözmesinin Ortadoğu’nun önünü açacağını söyledi. Meseleye salt silahların susması veya silahların bırakılması olarak bakmanın yanlış olduğunu savunan DTK Eş Genel Başkanı’na göre, Türkiye’nin demokratikleşmesi bölgesel kalkınmanın da önünü açacak.

TSK: “Bölgeden çekilmiyoruz”

Genelkurmay Başkanlığı ise geçtiğimiz hafta Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden ayrılan TSK personeli ve araçlarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Türk Silahlı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir kısmının bölgeden çekilmesinin ve kuvvet azaltılmasının söz konusu olmadığı belirtilen Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında “Tehdit durumuna göre birliklerimizin konuş yerleri ve mevcutları her sene yaz ve kış tertiplenmesi kapsamında yeniden düzenlenmektedir. Bölgede yeterli kuvvetli kuvvet konuşlandırılmıştır,” denildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG