Erişilebilirlik

Erdoğan’dan ABD’ye Öcalan Tepkisi


8 İslam ülkesinin dönemin Türkiye Başbakanı Necmettin Erbakan’ın önderliğinde 1997 yılında kurduğu D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü, dokuzuncu zirvesini İstanbul’da yaptı.

Zirvenin kapanış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, D8’in daha da genişlemesi önerisinde bulundu

Türkiye Cumhurbaşkanı, “Bugün 20'inci yaşına ulaşan D8'in daha nice yıllar dünya barışına, refahına ve istikrarına hizmet edeceğinden hiç şüphem yoktur. Bu süreçte bizlere düşen bizim ve ülkelerimizin geleceği için D8'i her alanda güçlendirmek. Bana göre genişlemesinden ürkmemek, korkmamak yani D8 de bir D20 olabilir. Bundan çekinmemek. Bunun yanında oy birliği yerine nitelikli çoğunluk anlayışıyla mekanizmayı çok daha seri çalıştırmanın gayreti içerisinde olmanın D8'e ayrı bir güç katacağına inanıyorum” dedi.

“Arakan Müslümanları'nın düştüğü duruma seyirci kalmak bize yakışmaz”

D-8’in bütçesini reformist bir anlayışla daha da güçlendirebileceklerini söyleyen Erdoğan, Müslüman ülkelerin zor günler yaşayan Müslüman toplumları yalnız bırakmaması gerektiğini vurguladı:

“İşte şu anda Arakan Müslümanları'nın düştüğü duruma seyirci kalmak her halde bize yakışmayacaktır. Bu işi sadece Bangladeş'in üzerine yıkmak bize yakışmayacaktır. Önemli olan biz Bangladeş'ten ne kadar yük alabiliriz bunun gayreti içinde olmalıyız. Bangladeş'in yükünü hafifletmek ve oradaki kardeşlerimize de bu noktada 'yalnız değilsiniz, biz sizin yanınızdayız' demek onlara ayrı bir güç verecektir.”

“Bu kadar zenginliğin olduğu dünyada Afrika’daki kardeşlerimizin temel ihtiyaçları karşılanmıyor”

Erdoğan, zirvenin sonunda düzenlenen basın toplantısında da Müslüman dayanışması konusuna dikkat çekti:

“Son yıllarda savaşların terör eylemlerinin, ekonomik krizlerin ne denli büyük yaralar açtığına şahit olduk. Afganistan'dan İran'a, Arakan'dan Suriye'ye Nijerya'ya kadar dostlarımızın yaşadıkları zorluklara şahit olduk. Neredeyse her 10 yılda bir tekrarlanan ekonomik krizlerle bugüne geldik. Bu kadar zenginliğin olduğu dünyada Afrika'daki kardeşlerimiz hala temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.”

Erdoğan: Rakka’da teröristbaşının posterinin asılmasını Amerika nasıl izah edecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç gün önce IŞİD’ten geri alınan Suriye’nin Rakka kentinde PKK lideri Abdullah Öcalan’ın posterinin asılmış olmasına da tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı, “Rakka'da teröristbaşının posterini asmışlar, bunu Amerika nasıl izah edecek? İnanmıyoruz, yanımızda değilsiniz. Yanımızda olsanız bunu yapmazsınız. Dürüst değiller. Ondan sonra kalkıp bizden zaman zaman talepte bulunmasınlar. Bilsinler ki her şeyin bir karşılığı vardır” dedi.

Erdoğan’dan “milli paralarımızla ticaret yapalım” teklifi

Uzun süredir ikili ticari ilişkileri milli paralar üzerine bina etmek isteyen ve dün İran’la bu konuda anlaşan Türkiye’nin cumhurbaşkanı, D-8 Zirvesi’nde de bu konuyu gündeme getirdi:

“Milli para birimlerimizi kullanmanın yolunu açtığımız takdirde önemli adımlar atmış olacağız. Dolar ve Euro baskısı altında TL'yi eritmemize gerek yok. Bir takas odası kurulması için Merkez Bankalarımızı bir araya getirelim. Toplam ekonomik büyüklüğü 3 trilyon 770 milyar dolar olarak, nüfusu 1.1 milyar olan devasa bir teşkilata 100 milyar dolarlık ticaret hacmi yakışmıyor. Bu rakamı 500 milyar dolara çıkarmak için gayret göstereceğiz.”

Savunma sanayi alanında işbirliği yapmak için zemin yoklanan zirvede İran’da D-8 Üniversitesi kurulması yönünde mutabakat sağlandı.

Kimler katıldı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılan zirveye İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri, Pakistan Başbakanı Şahit Hakan Abbasi, Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari, Endonezya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Yusuf Kalla, Malezya Başbakan Yardımcısı Zahid Hamidi ve Bangladeş Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Şehriyar Alem katıldı.

Sisi’nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Türkiye’yle ilişkileri sorunlu olan Mısır’ı ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamdi Loza temsil ederken Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde de misafir olarak zirvede yer aldı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG