Erişilebilirlik

Erdoğan’dan AB’ye Eleştiri


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kaçak göçmenlerin Yunanistan’dan Türkiye’ye gönderildiği ilk gün sığınmacılara sırtını döndüğü gerekçesiyle Avrupa’yı sert dille eleştirdi. Ankara’da konuşan Erdoğan, Avrupa ülkelerini, sığınmacıları kabul etmemekle suçladı.

“Biz Suriyeliler’i geri gönderdik mi? Hayır. Ama Avrupa gönderdi,” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Ege Denizi’nden 100 bin mülteciyi kurtardığını ve Suriyeli mülteciler için 10 milyar dolar harcadığını söyledi.

Yunanistan, Türkiye’nin AB’yle kaçak göçmenliği engellemek için yaptığı anlaşma çerçevesinde mültecileri Türkiye’ye geri yollamaya başladı. 202 mülteciyi taşıyan tekneler, Dikili Limanı’na ulaştı. Yetkililer, mülteciler arasındaki Suriyeli sayısının çok az olduğunu bildirdi. Otobüslere yönlendirilenlerin nereye götürüldüklerine dair ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

Türkiye’de şu anda 2 milyon 700 bin Suriyeli mülteci barınıyor.

Yunan yetkililer ise Yunanistan’da sığınma başvurusu yapmayan 202 göçmen ve mültecinin Türkiye’ye gönderildiğini açıkladı. Yunan Adaları’ndan gönderilen göçmen ve mülteciler Pakistan, Afganistan, Irak ve Kongo uyruklu.

Yunan yetkililer, 135 erkek ve bir kadın mültecinin Midilli Adası’ndan Türkiye’ye gönderildiğini, bu mültecilerin 124’ünün Pakistan, 3’ünün Bangladeş, 1’inin Irak, 2’sinin Hindistan, 4’ünün Sri Lanka ve 2’sinin Suriye uyruklu olduğunu bildirdi. Bakanlık açıklamasına göre Suriyeli mülteciler, geri gönderilmeyi kendileri talep etti. Sakız Adası’ndan ise 42 Afgan, 10 İranlı, 6 Pakistanlı, 5 Kongolu, 1 Hintli ve 1 Somalili mülteci Türkiye’ye gönderildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, polis memurlarına, Yunanistan’dan gönderilen ilk mültecilere şefkatli davranmaları çağrısında bulundu. Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 171’inci yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Başbakan Davutoğlu, polis memurlarından, mültecileri Türk vatandaşlarından ayrı tutmamalarını istedi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, sınırdışı edilen bazı göçmenlerle konuştuklarını, bu göçmenlerin sığınma hakkı aramak gibi bir niyetleri olmadığını söylediklerini açıkladı. Yunan yetkililerin yoğun sığınma başvuruları karşısında yardıma ihtiyacı olduğunu belirten Fleming, AB-Türkiye anlaşmasının, ülkelerine geri gönderildikleri takdirde hayati tehlike altında kalacak olanları belirleyeceğini söyledi.

Öte yandan Çek Cumhuriyeti, köktendinci militanlar tarafından tehdit edilen 153 Hıristiyan Iraklı mülteciye sığınma hakkı tanıyacak programı yeniden değerlendirmeye başladı.

Finlandiya göçmenlik dairesi yetkilileri ise 11 Suriyeli mültecinin AB-Türkiye anlaşması uyarınca ülkeye giriş yaptığını açıkladı.

Türkiye’den Finlandiya’ya uçakla gönderilen 11 mülteci, kalıcı yer bulunana kadar mülteci giriş merkezinde barındırılacak. Finlandiya, bu yıl 750 Suriyeli mülteci kabul edeceğini açıklamıştı.

AB anlaşması uyarınca 16 Suriyeli mülteci ise Türkiye’den Almanya’nın Hannover kentine gönderildi. Hannover’e 16 Suriyeli mülteci daha gönderilecek.

Bu arada Dikili'de Avrupa’dan geri gönderilecek Suriyeli mülteciler için kamp kurulacağı iddiası yerel halk tarafından protesto edildi.

Dikili'de Protesto
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG