Erişilebilirlik

CANLI BLOG- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Washington Ziyareti

Beyaz Saray’daki Trump-Erdoğan görüşmesinden Rus hava savunma sistemi S-400 krizi konusunda şimdilik çözüm çıkmadı. Trump “S-400 alımı bizim için çok ciddi zorluk yaratıyor” mesajını verdi. Beyaz Saray "Diğer alanlarda ilerleme için S-400’e ilişkin konuların çözülmesi hayati önem taşıyor” dedi

ABD Başkanı Trump sözlerine Emine Erdoğan'ı Beyaz Saray'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirterek başladı. Serkan Gölge serbest bırakıldığı için Türkiye'ye teşekkür etti.

Trump: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Suriye'deki durumu konuştuk. Bugün ateşkes işlemeye devam ediyor."

Trump: "Cumhurbaşkanı'nın büyük bir hayranıyım."

Trump: "Terörle mücadelede Türk vatandaşlarına da gösterdikleri işbirliklerinden dolayı müteşekkiriz."

Trump: "S-400 meselesi için çalışmalar devam edecek. Ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması için ilerleme sağladığımızı düşünüyorum."

Erdoğan: "ABD ile işbirliğimizin geliştirilmesi konusunda hemfikiriz."

1915 Ermeni olaylarıyla ilgili Erdoğan: "104 yıl önce yaşanmış meselede karar vericiler siyasetçiler değil tarihçiler olmalıdır. Alnımız ak, başımız diktir" dedi.

Erdoğan: "Temsilciler Meclisi'nde alınan kararların milletimizi üzdüğünü Sayın Başkan'a ilettim."

Suriye meselesiyle ilgili Erdoğan: "Amerika Birleşik Devletleri'nin bölgedeki amacını gerçekleştirebileceği en güvenilir ortağı Türkiye’dir, öyle olmalıdır."

Erdoğan: "Yabancı terörist savaşçılar kaynak ülkeler tarafından geri alınmalıdır ve Sayın Başkan'la bu konuda aynı görüşteyiz."

Erdoğan: "FETÖ Türkiye'nin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya çalışmış bir terör örgütüdür. FETÖ'nün mevcudiyetinin bitmesi talebini tekrarlıyoruz."

Erdoğan: "S-400 sistemi ve F-35 programı başta olmak üzere bu alanda karşılaştığımız sınamaların üstesinden ancak diyalogla gelebiliriz."

Erdoğan: "Şayet istenilen şartlar sağlanırsa Patriot alabileceğimizi Sayın Başkan'a daha önce söyledim, yine söylüyorum."

Trump: "Azil soruşturmasının bir dakikasını bile izlemedim, daha önemli bir konuğum vardı."

Erdoğan: "Suriye tarafında kalan ve yıkılan ibadethaneleri de restore ediyoruz."

Başkan Trump gazetecileri yanıtlarken "Türkiye’den dostane muhabirler soru sorsun lütfen" dedi.

Erdoğan: "Mektupları Sayın Başkan'a geri iade ettim."

Erdoğan: "Ferit Abdi Şahin’in (Mazlum Kobani) muhatap alınmasına üzüldüm. Apo’nun 'manevi oğlum' dediği şahsın böyle karşılanması üzücü. Rusya da bu şahsı aynı şekilde karşılamıştır."

Trump: "Kürtlerle çok iyi bir ilişkimiz var, onlarla iyi anlaşıyoruz. DEAŞ’a karşı birlikte savaştık."

Erdoğan: "Parlamentoda benim partimin 50'yi aşkın Kürt milletvekili var, bizim Kürtlerle sorunumuz yok."

Erdoğan Washington Ziyareti Özel Yayını

Erdoğan Washington Ziyareti - Özel Yayın
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:11:44 0:00

VOA - EKOTÜRK Stüdyo VOA Özel Yayın
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:14 0:00

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’yi yeniden kazanmanın önemli olduğunu söyledi. Esper, Türkiye’nin, Rusya’dan S-400 sistemleri satınalması ve Suriye harekatıyla NATO’dan uzaklaştığı uyarısında da bulundu.

Esper, “Türkiye’ye tekrar aramıza katmaya ihtiyacımız var. Türkler, Kore Savaşı’nda bizim tarafımızda çatışmaktan Afganistan’da yanımızda yer almaya kadar, yıllardır iyi bir müttefik oldu. Bu nedenle de özellikle askeri seviyede ilişkilerimizin inşasını sürdürmeliyiz. Bu zor dönemden çıkmamızı sağlayacak güçlü ilişkilerimizin olmasını sağlamalıyız” dedi.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG