Erişilebilirlik

Erdoğan ve Merkel İncirlik Konusunda Uzlaşamadı


Alman Parlamentosu’nun 1915 olaylarını 'soykırım’ olarak nitelendiren tasarıyı kabul etmesinin ardından Türkiye ile Almanya arasında oluşan gerginlik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Angela Merkel arasında dün yapılan görüşmeye de yansıdı.

Erdoğan ve Merkel, Polonya'nın başkenti Varşova'daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında bir araya geldi.

Alman basınında yer alan haberlere göre, Merkel görüşmede federal milletvekillerinin İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerini ziyaretinin engellenmesini gündeme getirdi ve Türkiye’nin bu konudaki tavrını değiştirmesini istedi.

Alman Tornado savaş uçaklarının ve 240 Alman askerin Türkiye’nin güvenliği için İncirlik’te bulunduğunu belirten Merkel, bu karara onay veren Alman parlamentosunun temsilcilerinin kamptaki askerleri ziyaret etmek istemelerinin doğal karşılanması gerektiğini dile getirdi.

Sızan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkel’in, “Meclis’in 'Ermeni soykırımı' kararı hükümetin tavrı değildir” diye kamuoyuna açıklama yapmasını istedi ve ancak bu şartla Alman siyasetçilerin İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesine izin verebileceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı yetkililerinden yapılan bir açıklamada, “Ermeni tasarısı konusunda hayal kırıklığımızı ve rahatsızlığımızı Sayın Merkel’e ilettik. Sayın Şansölye de bu kararın Türk-Alman ikili ilişkilerine gölge düşürmemesi için gerekli hassasiyeti göstereceklerini, kararlılıkları olduğunu ifade ettiler. Tabi bununla ilgili ne tür adım atacakları kendilerinin takdiri, göreceğiz.” denildi.

Başbakan Merkel ise, “Bu anlaşmazlıklar bir görüşmeyle giderilemez. Fakat konuşmuş olmamızın da önemli olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Alman basınında yapılan yorumlarda iki liderin uzlaşamamasının Türk-Alman ilişkilerindeki güven kaybının sürmesine neden olacağı vurgulanıyor.

Konuyla ilgili kriz, Almanya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe ve beraberindeki heyetin İncirlik Hava Üssü’nü ziyaret etmek istemesine, Türkiye’nin Alman Meclisi’nin soykırım kararını neden göstererek izin vermemesi ile başladı.

Ankara daha önce de bir Alman gazeteci grubunun ziyaretini iptal etmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Eğer askeri-teknik ekip Almanya’dan gelmek isterse, gelebilirler. Onun dışındaki kişilerin gelmesini uygun görmüyoruz. Son derece net” değerlendirmesini yapmıştı.

Bu açıklamadan sonra İncirlik’i ziyaret eden Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Türk Savunma Bakanı Fikri Işık ile biraraya gelmiş ancak Alman siyasetçilerin İncirlik’e girmesine izin konusunda onay alamamıştı.

Son olarak bir grup Alman milletvekili 17 Eylül’de İncirlik Üssü’nü ziyaret kararı aldı. Kararı Almanya Meclis Başkanı Norbert Lammert desteklerken, söz konusu milletvekilleri Ankara’nın bu ziyarete de izin vermemesi durumunda, NATO misyonu kapsamında Türkiye’nin hava savunmasına destek vermek için Alman AWACS keşif uçaklarının yollanmasına, Federal Meclis‘in onay vermeyebileceği tehdidinde bulundu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG