Erişilebilirlik

Erdoğan ve Davutoğlu’ndan Ortak Tepki


Erdoğan cumhubaşkanı seçildikten sonra 18 Eylül'de TÜSİAD Genel Kurulu'nda konuşurken
Erdoğan cumhubaşkanı seçildikten sonra 18 Eylül'de TÜSİAD Genel Kurulu'nda konuşurken

TÜSİAD Başkanı Dinçer'in "Bizim muhatabımız cumhurbaşkanı değil hükümettir" demesi üzerine Cumhubaşkanı Erdoğan ve ardından Başbakan Davutoğlu TÜSİAD Genel Kurulu'na katılmama kararı aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan patronlar kulübü TÜSİAD’la bir kez daha köprüleri attı. Erdoğan’dan sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu da TÜSİAD Genel Kurulu'na katılmama kararı aldı.

Aslında Erdoğan cumhurbaşkanı seçildikten sonra 18 Eylül 2014’te TÜSİAD’ın İstanbul’da düzenlenen genel kuruluna katılarak buzları eritmişti. Üstelik 28 Şubat Süreci’nde İstanbul sermaye çevrelerini Refah-Yol hükümetine karşı olmakla suçlamıştı.

Bu toplantı sonrası normal seyrinde giden Erdoğan-TÜSİAD ilişkisi 22 Ocak’ta toplanacak genel kurulda yeni aday olmayacağı belirtilen TÜSİAD yönetim kurulu başkanı Haluk Dinçer’in Pazartesi günü Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel’e verdiği röportajla yeniden ters yüz oldu.

TÜSİAD Başkanı: Muhatabımız cumhurbaşkanı değil hükümet

TÜSİAD Başkanı’nın, ‘Bugün itibarıyla bizim Cumhurbaşkanımızla hiçbir sorunumuz yoktur. Cumhurbaşkanı devletin başıdır. TÜSİAD’ın muhatabı zaten cumhurbaşkanı değildir, TÜSİAD’ın muhatabı başbakandır. Bizim çalışma alanlarımızla ilgili bakanlardır’ şeklindeki sözleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisini çekti.

Öyle ki Dinçer’in ‘Sayın Cumhurbaşkanı ile ben kendim göreve geldikten sonra yaptığım görüşmede, o geçmişte yaşanan gerginlikleri unutup ilişkilerimizi normalleştirme teklifi yaptım. Kendisi de bunu olumlu karşıladı. Kendisini YİK toplantımıza davet ettim, oraya da geldi. Orada tabii yine bazı sert açıklamalarda bulunduğu doğrudur. Ama bütün metni dikkatlice okursanız gayet olumlu söylem de var. Bir el uzatmıştır, biz de o eli havada bırakmadık ve ilişkilerimizi normalleştirdik’ sözleri bile Erdoğan’ı yumuşatmadı.

Erdoğan: Madem muhatap değiliz bir muhatap bulurlar

Erdoğan TÜSİAD yönetim kurulu başkanının açıklamaları üzerine TÜRK-İş’e yaptığı ziyarette “madem muhatap biz değiliz, bundan sonraki davetlerine katılacak bir muhatap bulurlar” diye konuştu.

Erdoğan’dan bir gün sonra Başbakan Davutoğlu’nun da ocak ayındaki genel kurula katılmayacağı ortaya çıktı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, başbakana yakın kaynaklar ‘TÜSİAD Başkanı'nın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar, yeni Türkiye'yi anlamakta zorluklar yaşadığını ortaya koydu’ değerlendirmesinde bulundu.

Başbakanlık kaynakları: Önemli olan kimin TÜSİAD’ı muhatap aldığı

Söz konusu yetkililer, ‘hala eski Türkiye akışkanlıklarıyla hareket edildiğini görüyoruz. 12 yıl boyunca içeriden ve dışarıdan birçok vesayet odağıyla mücadele edildi. Artık hukuk devletinin kuralları ve demokratik süreçler, halktan meşruiyetini alan iktidarın yetki kullanması üzerine kurulu bir süreç var. Ancak TÜSİAD hala eski alışkanlıklarını terk edemiyor. Anlaşılması gereken husus TÜSİAD’ın kimi muhatap aldığı değil, kimin TÜSİAD’ı muhatap aldığıdır’ dedi.

Başbakanlık kaynakları bazı TÜSİAD üyelerini başta Gezi olaylarında olmak üzere çeşitli vesilelerle hukuk dışı yöntemlerle siyaset mühendisliği yapmakla suçladılar.

Bir yıl önce de Yılmaz-Erdoğan gerilimi vardı

12 yıllık AKP iktidarında çeşitli dönemlerde sorunlar yaşayan TÜSİAD ve hükümet en son bir önceki TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ın 24 Ocak 2013 genel kurulundaki sözleriyle karşı karşıya gelmişti. 17 ve 25 Aralık soruşturmalarının akabinde düzenlenen toplantıda Muharrem Yılmaz, hükümete eleştirilerde bulunmuştu.

Yılmaz, ‘Türkiye böyle bir süreçte, kendisini kör edecek bir kavgayla kendisini yıpratmaktadır. Devletin güvenlikle ilgili kurumlarında yaşananlardan sonra bu kurumların nasıl işlediğini ve bundan sonra da nasıl işleyeceğini sorgulamadan kendimizi alamıyoruz. Siyasi dışı grupların siyasi etkilemesi bizi tedirgin ediyor. İnternette özgürlük sınırlarını etkileyen yasa tasarısının özgürlükleri etkileyeceği hayli açık. "Bunların üzerine insanların adil yargılanma hakkından kolayca mahrum edilebileceklerini düşününün. Böyle bir gelişmenin ardından yabancı dostlarımız arasında 'Türkiye hangi dünyaya ait' sorusunun dolanmasını kabul edebilir misiniz? Vergi cezası veya başka türlü cezalarla şirketler üzerinde baskı kuran, ihale yasası onlarca kez değişen bir ülkeye yabancı sermayenin gelmesi mümkün değildir’ demişti.

Yılmaz’ın bu sözlerinden bir gün sonra o dönem başbakanlık görevinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilsinler ki bundan sonra biz de onlara kafa tutacağız. Hükümete karşı yapılan darbe girişimine karşı bir tavır koymadılar. O zaman siz de karşınızda bizi bulacaksınız. TÜSİAD bu ülkede şunu da söyledi: 'Hükümet başarılı ama bizim oyumuz başka yere.', ya zaten vermezsen verme bize milletimiz yeter’ demişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG