Erişilebilirlik

Erdoğan ve Biden Madrid’de Biraraya Geldi


Madrid'de düzenlenen NATO liderler zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden ikili bir görüşme yaptı.

Erdoğan ve Biden Madrid’de NATO Zirvesinde Görüştü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:54 0:00

Yaklaşık 1 saat 10 dakika süren görüşmede Türk heyetinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve diğer ilgili yetkililer yer alırken, Biden'ın heyetinde de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve diğer yetkililer hazır bulundu.

Görüşmenin ardından Beyaz Saray yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamaya göre, Başkan Biden Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'le, bu iki Kuzey Avrupa ülkesinin müttefiklerce NATO'ya üyelik için davet edilmesinin önünü açan üçlü anlaşmaya varmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İki lider, Ukrayna'nın Rusya'nın saldırganlığına karşı kendini savunmasına devam eden desteklerini ele aldı. Görüşmede, Ukrayna tahılının ihracına Rusya'nın getirdiği engellerin kaldırılmasının önemi üzerinde de durdu.

Açıklamaya göre, Biden ve Erdoğan Ege ve Suriye'de istikrarı korumanın önemi hakkında da konuştu.

Biden yapıcı ikili ilişkileri devam ettirme arzusunu yinelerken, iki lider hükümetler arasında yakın istişarelerin sürdürülmesinin önem taşıdığı hususunda da mutabık kaldı.

Biden'dan Türkiye'ye teşekkür

İki lider görüşmenin başında da kısa birer açıklama yaptı. Biden, Erdoğan'a Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik süreci konusunda bir anlaşma üzerinde hemfikir olduğu için teşekkür etti. Dün zirve kapsamında Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan memorandumun iki kuzey Avrupa ülkesinin NATO'ya üyeliğinin önünü açması bekleniyor.

Biden ayrıca, Ankara'nın Ukrayna'dan tahıl sağlanması için gösterdiği çabalardan dolayı da Erdoğan'a teşekkür etti.

ABD Başkanı, "Finlandiya ve İsveç'le ilgili durumu sonuca bağlama konusunda yaptıklarınız ve Ukrayna ve Rusya'dan tahılın çıkarılması için yürütmekte olduğunuz muazzam çalışmalardan dolayı size özellikle teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Erdoğan: "Uzun bir aradan sonra tekrar biraraya gelmekten memnuniyet duyuyorum"

Erdoğan da görüşmenin başında yaptığı konuşmada, uzun bir aradan sonra tekrar Biden'la biraraya gelmekten memnunluk duyduğunu söyledi.

NATO Zirvesi'nin gündemi itibarıyla çok yüklü bir zirve olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zirvede yarın devam edecek çalışmalarımızla inanıyorum ki ülkelerimize dolu dolu dönme fırsatını bulacağız. Sizlerin özellikle ABD olarak bu işte ön alışınız, NATO'nun güçlenmesine yönelik atılacak adımlar özellikle Rusya-Ukrayna sürecine ayrı bir katkı verecektir" dedi.

Erdoğan ve Biden Madrid’de Biraraya Geldi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Erdoğan Ukrayna'nın tahıl ihracatıyla ilgili sorunların diplomasiyle çözülmesini umduğunu da belirtti.

Erdoğan "Bu konuda denge politikasıyla süreci çözmenin gayreti içindeyiz. Temennimiz odur ki bu denge politikasıyla netice alalım. Bir an önce de hububat konusunda şu anda bunun yokluğunu çeken ülkelere açılan koridor üzerinden imkan sağlayalım" diye konuştu.

NATO müttefikleri Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından Baltık Denizi'nin güvenliğini sağlamak için Finlandiya ve İsveç'in hızla NATO'ya üye olmasını istiyordu. Ancak Türkiye'nin bir süredir iki ülkenin NATO adaylığı başvurusunu veto etme tehdidinde bulunması krize neden olmuştu.

NATO müttefiklerinin Türkiye ile diplomasi çabalarını hızlandırması dün Madrid'deki zirve kapsamında sonuç vermiş ve üç ülke arasında memorandum imzalanmıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, memorandumun imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada Türkiye'nin terörle mücadele ve silah ambargosu kaygılarının giderildiğini belirtmişti. Ankara, Kuzey Avrupa ülkeleri Finlandiya ve İsveç'in topraklarındaki Kürt militanları desteklemeyi sona erdirmelerini ve Türkiye'ye bazı silahların satışına konulan yasağı kaldırmalarını istiyor.

Baştaki açıklamalara yansımasa da, Biden-Erdogan görüşmesinde ABD’nin Türkiye’ye olası F-16 satışı konusunun da gündeme gelmiş olabileceği tahmin ediliyor. Görüşmenin hemen öncesinde Pentagon’un üst düzey bir yetkilisi, ABD’nin Türkiye’nin F-16 savaş uçaklarını filosunu modernleştirme planlarına tam destek verdiğini söylemişti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG