Erişilebilirlik

Erdoğan ve Bahçeli Arasında 'Darbenin Siyasi Ayağı' Tartışması


15 Temmuz’daki darbe girişimiyle ilgili soruşturmaların seyri 16 Nisan Referandumu’nda birlikte hareket eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında sorun yaratıyor.

Salı günkü grup toplantısında darbeyle ilgili sadece askerlerin yargılandığına dikkat çeken MHP lideri, darbecilerin siyasi ayağının ortaya çıkarılmamasını eleştirdi.

Bahçeli, “Medyada yer alan fotoğraflara bakarak ‘FETÖ’cülerin lider kadrosu’ demek, arkada kalmışları engellemek demektir. Bilerek, isteyerek, kasten FETÖ’nün ileri gelenlerini, fikir babalarını; siyasetten iş alemine, bürokrasiden STK’lara kadar ikinci plana düşürmek, korumaya almak alçaklık ve suçtur. Yurtta Sulh Konseyi üyeleri yargılanıyormuş! Aklımızın yatmadığı bazı şeylerin netliğe kavuşmaya ihtiyaç vardır. Ortada henüz FETÖ’nün siyasetçi ayağı yoktur. 15 Temmuz gerçekleşmiş olsaydı, bakan ve başbakan olması muhtemel hiç kimseden ses yoktur. Yer yarılmış FETÖ’nün siyasi ayağı yerin dibine girmiştir” dedi.

Bahçeli: Kavurmacılar aklanıyor, baklavacılar adaletten kaçırılıyorsa sorun var”

Bahçeli’nin eleştirileri bu sözlerle sınırlı değildi.

MHP Genel Başkanı, 4 Mayıs’ta tahliye edilen Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı ve baklavacı zinciri sahibi Serdar Seyidoğlu’nun tahliye edilmesini de gündeme taşıdı: “FETÖ'nün siyasi ayağının darmadağın edilmesi, milli bir seferberlik ruhuyla ele alınmalıdır. Hükümete diyorum ki; çaycıyı çorbacıyı bırakın yılana çıyana bakın. 15 Temmuz'un sözde akıl ve akil hocalarını yakalayın. FETÖ çuvalına önüne gelen atılırsa, ihanet alttan alta büyüyecek ve ilk fırsatta harekete geçmek için bilenecektir. Kavurmacılar aklanıyor, baklavacılar adaletten kaçırılıyorsa, ortada kesinlikle çözülmesi gereken bir sorun var demektir.”

MHP liderinin sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel seyahati öncesi düzenlediği basın toplantısında yanıt verdi.

Erdoğan: “Topbaş’ın damadının tahliyesiyle yargıyla alakalı, bunlar kendi içlerindeki temizlesin”

Kavurmacı’nın tahliyesinin AKP’nin konusu olmadığını, kararı yargının verdiğini belirten Cumhurbaşkanı, “MHP’nin kendi içinde FETÖ mensubu olduğunu” ima etti: “Siyasette bu temizliğin yapılmadığını iddia eden bunu somut olarak ortaya koyması gerekir. Kalkıp İBB Başkanı’nın damadını söylüyorsunuz, tamam bu konu yargıyla alakalı bir konu. Yargı denetimli serbestlik kararı vermiş, bunun beraatına karar vermemiş. Yargılama süreci devam ediyor. Dolayısıyla bu yargıyla ilgili bir sorun. Bunu kalkıp da şu anda siyasi partinin içerisinde herhangi bir konumu yeri olmadığı halde bu şekilde, AK Parti’ye fatura kesmeye kalkmak kimsenin haddine değil. Önce bunlar kendi içlerindeki işleriyle uğraşsınlar, onları temizlesinler.”

Bahçeli: “FETÖ’nün siyasi ayağıyla ilgili adım atılmadı, bu örgütle irtibatlı olanların listesi hükümette”

Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından MHP lideri bugün Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarla polemiğe devam etti.

“Kavurmacı'yı müdafaa ederek AKP'ye fatura kesildiğini söylemek hem makul, hem meşru, hem de mantıki bir değerlendirme değildir” diyen Bahçeli, FETÖ'nün siyasi ayağının ortaya çıkarılmasının siyasi otoritenin başlıca vazifesi olduğunu söyledi: “FETÖ'nün siyasi ayağı ile ilgili bugüne kadar hiçbir adım atılmaması milli vicdanı ziyadesiyle sarsmış ve yaralamıştır. Bu açıktır. Bu konuda en öncelikli görev hükümete düşmektedir. Sayın Erdoğan'ın, siyasi ayakla ilgili temizlik yapılmadığını iddia edenin, iddiasını ispatlaması gerektiğine vurgu yapması temelsizdir. Devleti yöneten bellidir. FETÖ'yle irtibat ve iltisakı olanların isim listesi hükümetin elindedir. İspat değil, icraatın konuşulması lazımdır.”

MHP lideri: “Partimdeki FETÖ’cülerin ismini verin gereğini yapayım”

Bahçeli, Erdoğan’ın iddiası üzerine “listeyi verin gereğini yapayım” tavrı sergiledi: “’Kendi içindeki işleriyle uğraşsınlar, onları temizlesinler’ deniliyor. Şahsıma, FETÖ'cülerin isimlerini versinler ne yapacağımı görsünler. Haddimizi biliyoruz. Haysiyetli davranıp hakikatin peşinden koşuyoruz. Ama bunu herkesin yapmasını bekliyoruz. Peki, hakkımız değil mi? Siyasette dürüstlük, adalet, erdem, ahlak kurallarını görmezden gelmek Türkiye'yi ateşe atmak, milleti yok saymaktır. Biz buna karşıyız. Sayın Cumhurbaşkanı, malumunuz, adalet ve hukuk herkese eşit uygulanmalıdır. Kavurmacı'yı bırakın, kavrulan ülkeye bakın. ‘İhanet içinde olan babamın oğlu da olsa gözünün yaşına bakmayacağız’ açıklamasının sonuna kadar ardında durulması tavizsiz temennimizdir.”

Ömer Faruk Kavurmacı kimdir?

Bahçeli’nin her iki konuşmasında da gündeme getirdiği Ömer Faruk Kavurmacı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin planlayıcısı olduğu iddia edilen Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) iş dünyasındaki yapılanması hakkındaki soruşturma kapsamında 8 Eylül’de tutuklandı.

4 Mayıs 2017’da denetimli serbestlikle tahliye edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden sonra kayyum atanan Aydınlı Hazır Giyim Sanayi, Aymerkez Mağazacılık Dış Ticaret Şirketi, Aydınlı Moda Tekstil, Aydınlı İnşaat Turizm Şirketi, AFK Gayrımenkul Şirketi ile Aydınlı Körfez Emlak Geliştirme Şirketi’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyordu.

17/25 Aralık operasyonları sonrası 1 Mart 2014’te Gülen cemaatine yakın TUSKON adlı kuruluşun genel kurulunda bugün firari olan TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan konuşmasını alkışlayan isimler arasında yer alan işadamının tahliyesi yalnız muhalefet temsilcileri değil bazı iktidar milletvekilleri ve iktidara yakın gazeteciler tarafından eleştirildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG