Erişilebilirlik

Erdoğan-TÜSİAD Düellosu


TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz ve Başbakan Erdoğan geçen yılki görüşmelerinde
TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz ve Başbakan Erdoğan geçen yılki görüşmelerinde

Başbakan Erdoğan, genel kurul toplantısında hükümet uygulamalarını eleştiren TÜSİAD yönetimini vatana ihanetle suçladı. TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz ise 'Ben vatanseverliğimi kimseye sorgulatmam' dedi

“Kalkıp da TÜSİAD’ın Başkanı ‘küresel sermaye gelmez’ ifadesi kullanamaz. Bu cümleyi kullanıyorsa bu vatana ihanettir” Başbakan Recep Tayip Erdoğan, dünkü genel kurul toplantısında hükümet uygulamalarını eleştiren TÜSİAD yönetimini vatana ihanetle suçladı. Ankara’da Belediye Başkanı Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Başbakan Erdoğan’ın eleştirileri bununla sınırlı değildi. Bundan sonra TÜSİAD üyelerinin bakanlarla iş görmesinin zorlaştığını ima eden Erdoğan, “Sen küresel sermaye gelmez ifadesini kullanarak kendi hükümetini tehdit ediyorsun öyle mi? O zaman cevabını alacaksın. Biz bu makamlara TÜSİAD’la gelmedik. TÜSİAD’a rağmen milli iradeyi savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Yücaoğlu: ‘2014’te Türkiye’ye fon girişi azalacak’

Erdoğan’ı bu kadar kızdıran ve Türkiye’nin ekonomik gücü en büyük işadamı çevresini hedef tahtasına koymasına neden olan cümleler dün TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu’ndan geldi. Son bir yılda Türkiye markasının zarar gördüğü söyleyen TÜSİAD YİK Başkanı, dış politikadaki yanlış tercihler, Gezi Parkı olaylarına gösterilen sert tepki, 17 Aralık sürecinden sonra doların değer kazanmasına bağlı kurumların borçlarının artması ve hukuk devletinin zedelenmesinin Türkiye algısını olumsuz etkilediğini savundu. Yücaoğlu, bu saptamaları yaptıktan sonra ‘bütün iç ve dış otoriteler 2014 yılında Türkiye’ye fon girişlerinin azalacağını belirtiyorlar’ demesi Başbakan’ın öfkesine neden oldu.

Ancak dünkü genel kurulda yalnız Yücaoğlu değil bugüne kadar hükümete karşı selefi Ümit Boyner’e nazaran daha özenli davranan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın eleştirileri de dikkat çekiciydi.

Muharrem Yılmaz: ‘HSYK kanun teklifinden büyük rahatsızlık duyuyoruz’

Birbiri ardına hazırlanan bir takım kanunların TÜSİAD’ı tereddüte düşürdüğünü söyleyen Yılmaz, “internette özgürlük sınırlarını düzenleyen kanun tasarısının, iletişim özgürlüğü üzerine, kara bir bulut gibi çökeceği görüşü hayli yaygın. Torba Tasarı, internette sansür uygulamalarını artıracak nitelikte bir düzenlemeye doğru yöneliyor. Bilgi toplumu olma hedefiyle, hoşumuza gitmeyen her alanı ani yasaklarla kısıtlamak anlayışı birlikte var olamaz” diye konuştu.

Ancak eleştirileri bu kadarla kalmadı. TÜSİAD Başkanı, açıkça “Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nu düzenleyen yeni kanun teklifinden de, büyük rahatsızlık duyuyoruz” dedi ve ekledi,” kanun teklifi, bağımsızlığı zaten tartışmalı olan HSYK yapısına, yeni sorunlar ilave etmektedir. Çözüm, yargı bağımsızlığı veya tarafsızlığını gerçekten sağlayacak ve Kopenhag kriterlerine uygun bir anayasal reformda yatmaktadır.”

Erdoğan: ‘HSYK’dan rahatsızsın da paralel yapıdan neden rahatsız değilsin’

Erdoğan bugünkü konuşmasında TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı’nın bu sözlerinden duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi. Başbakan, “HSYK kanun teklifinden büyük rahatsızlık duyuyorlarmış. Senin rahatsızlık duyduğun ne? Neden rahatsızlık duyduğunu gelip de Adalet Bakanı’yla veya hükümetiyle görüştün mü?” diye sordu.

Başbakan Fethullah Gülen hareketinin devlet içindeki konumunun neden TÜSİAD’da rahatsızlık yaratmadığını da sordu. Erdoğan, “Eyyy TÜSİAD ananas meselesinden neden rahatsız değilsin. Paralel devletten rahatsızlığınız neden yok niye? Devlette paralel yapının, TÜSİAD’ın içinde olanları bizzat şahsıma söylediği ifadeler vardır” diyerek Gülen cemaatinin patronlar kulübünde etkin olduğunu ima etti.

Muharrem Yılmaz: ‘Emniyet içindeki örgütlü gruplaşma kabul edilemez’

Ancak unutmamak gerekir ki TÜSİAD Başkanı konuşmasında devletteki güç savaşına vurgu yapmıştı. Muharrem Yılmaz, “Ekonomik ve stratejik olarak, dünyanın yeni çerçevesinin çizildiği böyle bir ortamda, Türkiye kendisini tüketen, şiddetli, yıkıcı ve kazananı olmayacak bir kavgayla, enerjisini harcamakta. Devletin güvenlikle ilgili kurumlarında yaşananlardan sonra, bu kurumların daha önce nasıl işlediğini, bundan böyle nasıl işleyeceğini, sorgulamadan da edemiyoruz” dedi. Üstelik Yılmaz, emniyet içindeki örgütlü gruplaşmaları kabul edilmez bulduklarını ve siyaset dışı örgütlenmelerin, devlet kurumları aracılığıyla siyaseti etkilemeye çalışması, kendilerini de tedirgin ettiğini söyledi.

Anlaşılan Başbakan Erdoğan bu sözleri yeterli bulmadı.

TÜSİAD Başkanı’ndan Başbakan’a yanıt

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından CNN Türk’te yayınlanan bir programa katılan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, sözlerinin arkasında durdu. Yılmaz, “Ben vatanseverliğimi kimseye sorgulatmam. Benim beklentim memlekete giren yabancı sermayeyi 30-40 milyar dolara çıkarmaktır. Hukukun güvenliğinden şüphe edilen bir yere kimse yatırım yapmaz. Kafamızı kuma gömmeyelim, tüm dünya Türkiye’de yaşananları konuşuyor” dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG