Erişilebilirlik

Erdoğan TCMB Başkanı'na Güvenini Kaybediyor mu?


Reuters Haber Ajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 ay önce göreve getirdiği Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’yla arasında iletişim sorunlarının olduğunu ve Erdoğan’ın Kavcıoğlu’na güvenini kaybetmeye başladığını iddia etti.

Meselenin hassasiyeti nedeniyle adlarının açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indiriminin geçen aya kadar gecikmesinden rahatsızlık duyduğunu söyledi. Uzmanlar, geçen ayki sürpriz faiz indiriminin siyasi müdahalenin yeni bir kanıtı olduğu görüşünde.

Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklar, Erdoğan'ın TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun son aylarda enflasyonu düşürmeyi başaramaması nedeniyle hayal kırıklığı içinde olduğunu kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu

Habere göre konuyla ilgili ajansa değerlendirmede bulunan üç farklı kaynak, TCMB Başkanı Kavcıoğlu’yla Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki iletişimin son haftalarda azaldığını söyledi. Ajans, haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son 2,5 yılda üç kez Merkez Bankası Başkanı değiştirdiğini hatırlatarak bu başkanların döneminde yaşananlara da dikkat çekti.

"Cumhurbaşkanı'nın Merkez Bankası Başkanı'na olan güveni zedelendi" diyen bir kaynak, "Kavcıoğlu'ndan beklenen hızlı bir faiz indirimiydi. Onun yerine aynı faiz oranı aylarca korundu. Bu mesele üzerinde ciddi bir rahatsızlık var. Erdoğan Kavcıoğlu'yla eskisi kadar sık biraraya gelmiyor" ifadelerini kullandı.

TCMB, Kavcıoğlu'nun hala Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güvenine sahip olup olmadığı konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

Diğer iki kaynak da Kavcıoğlu ve Erdoğan arasındaki uyuşmazlığı doğruladı ve mali piyasalardaki çalkantılar göz önünde bulundurulduğunda bankanın başkanını dördüncü kez değiştirmenin bazı riskleri beraberinde getirdiğini vurguladı.

Kavcıoğlu'nun "Cumhurbaşkanı'yla artık sağlıklı bir iletişim içinde olmadığını" söyleyen ikinci kaynak, "Benim kaygım, artık Merkez Bankası Başkanı'nın politikalarından çok Cumhurbaşkanı'nın politikalarının eleştirilmeye başlanıp başlanmayacağıyla ilgili" dedi.

Söz konusu haber Türkiye’de piyasalar üzerinde olumsuz etki yarattı. Haberin ardından Türk lirası Amerikan doları karşısında değer kaybetti ve Dolar/TL kuru 8,97’ye yükseldi.

Altun yalanladı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla haberi yalanladı. Altun, mesajında, "'Yalan haber'i sosyal medyanın sorunu zannediyorduk. Fakat görüyoruz ki artık ana akım medya da aynı meseleden muzdarip. Büyük medya kuruluşları bile bu tür yalanları kolayca dolaşıma sokabiliyor. Bu endişe verici bir durum. Her ikisi de YALAN" ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG