Erişilebilirlik

Erdoğan TBMM Grubunda Partisine ‘Yola Devam’ Dedi


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son anayasa değişikliği sayesinde Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı olarak TBMM’de ilk kez grup toplantısında konuşma yaptı. Buna karşılık CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Erdoğan’dan artık Cumhurbaşkanı diye söz etmeme kararını uyguladı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, dün parti genel merkezinde Merkez Yönetim Kurulu’nu belirlemesinin ardından bugün parti grup toplantısına katılmak üzere TBMM’ye geldi. Makamında yarım saat görüştüğü TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın grup salonu girişine değin eşlik ettiği Erdoğan, salona Başbakan ve AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ile birlikte giriş yaptı. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olduğu dönemdeki ilk parti grup konuşması olacağı için adeta hınca hınç dolu salonda bazı milletvekilleri oturacak yer bulamadı.

Erdoğan’ın TBMM’da bulunduğu sürece göndere Cumhurbaşkanlığı Forsu’nun çekili tutulması dikkat çekti. Grup salonunda da Türk Bayrağı ve AKP ambleminin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı forslu Türk Bayrağı bulundurulduğu da görüldü.

Erdoğan, bugünkü grup konuşmasıyla ilgili “En son 22 Temmuz 2014'te, sizlerle bu salonda birlikte olmuştuk. Yaklaşık 34 ay, tam olarak da bin 44 gün sonra bir kez daha burada, bu salonda sizlerle beraber olmanın bahtiyarlığını yaşıyorum” değerlendirmesi yaptı. Anadolu Ajansı da Erdoğan’ın bugünkü hitabı için “Bin 44 gün sonra” ifadesini kullandı.

Erdoğan, Binali Yıldırım’ın pozisyonuna açıklık getirerek, yeniden AKP Genel Başkanı olma sürecini ise özetle şu ifadelerle yorumladı:

“Anayasa değişikliğinin, 25 milyon 157 bin gibi demokrasi tarihimizin rekoru olan 'evet' sayısıyla kabul edilmesinin ardından biz de bu hakkımızı kullanmış oluyoruz. 2 Mayıs tarihinde davete icabetle AK Parti Genel Merkezi’ne giderek, partimize üye olduk. Ardından 21 Mayıs'ta toplanan üçüncü olağanüstü büyük kongremizde delegelerimizin teveccühüyle genel başkanlık görevine seçildik. Dün, genel merkezimizde Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantımızı yaparak, Merkez Yürütme Kurulumuzu da belirledik. Bugün de grup toplantımızı gerçekleştirmek üzere Meclisteyiz, durmak yok yola devam. İnşallah bundan sonra partimizin tüm çalışmalarında beraber olacağız ve bundan sonra işimiz çok daha zor bunu da özellikle ifade etmek durumundayım. Özellikle MYK ve grup toplantılarımıza mümkün olduğu kadar iştirak etmeye çalışacağım. Ancak bilindiği gibi 'cumhurbaşkanı' sıfatıyla yürütmem gereken pek çok görev de bulunuyor. Bu sebeple şahsen katılamadığım toplantılara da ihdas ettiğimiz özellikle genel başkan vekilliğiyle birlikte onları da Sayın Binali Yıldırım kardeşim başkanlık ederek yürütecektir.”

Konuşmasında kurucularından birisi olduğu AKP’nin siyasi başarısını övdüğü gözlemlenen Erdoğan, partisini “devrimci” diye tanımladı. Erdoğan, AKP’ye yönelik son dönemde artan “antidemokratik, cumhuriyet karşıtı” gibi eleştirilere de adeta yanıt verdi ve özetle, “2001'den bugüne yaşadıklarımıza, yaptıklarımıza baktığımızda gördüğümüz şudur: Bu ülkeye gerçek manada demokrasiyi, cumhuriyeti, refahı da getiren AK Parti olmuştur. Birileri kabul etmeyebilir ama ben sosyal hayatın da bir matematiği olduğuna inananlardanım. İki kere iki dörttür. AK Parti, demokrattır, bunun için milli iradeyi, sandığı, milletin tercihlerini hep en üstte tutmuştur. AK Parti, cumhuriyetçidir. Bunun için bir kişiye, zümreye hizmet, PKK gibi eli kanlı, FETÖ gibi milletimizin değerlerini istismar eden örgütlere değil, sadece ve sadece cumhura dayanmış, millete teslim olmuştur. AK Parti, millidir, yerlidir, bunun için attığı adımlarda, yaptığı icraatlarda şu veya bu gücün, şu veya bu ülkenin değil, sadece milletin ne dediğine, halkın ne istediğine bakmıştır. AK Parti, kucaklayıcıdır” dedi.

ABD ve Avrupa’ya mesaj

Darbe girişimine ilişkin Ankara ve İstanbul'da duruşmaları da değerlendiren Erdoğan, “Bu duruşmalarla birlikte bizler tabii, tüm şehitlerimizin ve gazilerimizin ailelerine inşallah bu mahkeme kararlarıyla, bir defa hakların, iadeiitibarların sağlanmasını temin edeceğiz. Aynı zamanda da dünyada bunları korumaya kalkan ülkelere 'Daha ne istiyorsunuz, buyurun size yargı kararları' deyip bunları da onların önüne koyacağız. Üzerlerine düşeni yaparlar veya yapmazlar, önemli değil. Ama şimdi de dünyaya sesleniyorum buradan. Eğer sizler iadeiitibara yardımcı olmazsanız, bilesiniz ki yarın bir gün sizlerin de bizim elimize düşenleriniz olduğu zaman istediğinizde bunları bizden alamayacaksınız. Bunu bilin. Çünkü terörle mücadele mevzi değildir. Terörle mücadele uluslararası bir mutabakatın uygulamasıdır. Uluslararası bu mücadeleyi vereceksek, biz de sizden bizim ülkemize ait, ki bunları inşallah vatandaşlıktan da çıkaracağız, bunları süratle bize iade etmenizi istiyoruz. Ettiniz ettiniz, etmediğiniz takdirde kusura bakmayın, 'men dakka dukka'. Biz de bunları yaparız” diye konuştu. Bu ifadeleriyle Erdoğan’ın, isim vermeksizin ABD, Almanya, Yunanistan gibi Fethullah Gülen ve bağlantılı kişileri iade etmemesine tepki gösterdiği yorumu yapıldı. Erdoğan’ın, ABD ve Avrupa ülkelerine yönelik özellikle “Sizlerin de bizim elimize düşenleriniz olduğu zaman istediğinizde bunları bizden alamayacaksınız. Bunu bilin” ifadesi oldukça dikkat çekti.

MYK da oluştu

Erdoğan, ayrıca 21 Mayıs tarihli AKP 3. Olağanüstü Kongresi’nde iş başı yapan parti MKYK’da 20'li yaşlarında iki kız ile 40 yaş ve altında 16 kişi bulunduğunu belirterek, yaş ortalamasını ise 47 olarak açıkladı.

Bu arada dün Erdoğan’ın başkanlığında oluşturulan AKP Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) ise revizyon göze çarptı. Başkanvekili Yıldırım’ın yanı sıra MYK’daki isimler ve görev dağılımları şöyle açıklandı:

“Siyasi ve Hukuki İşler Genel Başkan Yardımcısı: Hayati Yazıcı, Teşkilat Genel Başkan Yardımcısı: Mustafa Ataş, Seçim İşleri Genel Başkan Yardımcısı: Ahmet Sorgun, Tanıtım ve Medya Genel Başkan Yardımcısı: Mahir Ünal, Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcısı: Mehmet Mehdi Eker, Sosyal Politikalar Genel Başkan Yardımcısı: Öznur Çalık, Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcısı: Erol Kaya, Ekonomi İşleri Genel Başkan Yardımcısı: Cevdet Yılmaz, Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığı Genel Başkan Yardımcısı: Fatih Şahin, Mali ve İdari İşler Genel Başkan Yardımcısı: Vedat Demiröz, Ar-Ge Genel Başkan Yardımcısı: Hamza Dağ, İnsan Hakları Genel Başkan Yardımcısı: Ravza Kavakçı, Çevre Şehir ve Kültür Genel Başkan Yardımcısı: Çiğdem Karaaslan, AKP Genel Sekreteri: Abdülhamit Gül.”

Kılıçdaroğlu sözel muhalefetini başlattı

Erdoğan’ın TBMM’deki kürsüde eş zamanlı şekilde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı olarak bulunmasına karşı CHP ise önceden açıklandığı üzere sözel tepkisini hayata geçirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinde önceden kararlaştırıldığı şekilde bugünkü grup konuşmasında Erdoğan’dan sadece “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel Başkanı” olarak söz etti.

Kılıçdaroğlu, “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel Başkanı Çin’e giderken, Amerika’ya giderken kendi özel arabasını kargoyla götürebiliyor. Bir ilaç alamayan aileyi düşünün, çocuğu gidiyor, ama bu ülkede Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel Başkanı Çin’e ve Amerika’ya giderken kargo uçağı kendi özel arabasını götürüyor. Allah aşkına, Ramazan ayındayız, hangi din bunu kabul eder? Hangi ahlak bunu kabul eder? Büyükelçinin altında kurşun geçirmez arabalar var. Niye onu kullanmıyorsun? Elin devlet başkanı, elin cumhurbaşkanı, elin başbakanı kendi büyükelçisinin arabasını kullanmıyor mu? Kullanıyor. Sen niye kullanmıyorsun? Bu lüks ne arkadaşlar? Bu şatafat ne?” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG