Erişilebilirlik

Erdoğan Suudi Arabistan'a Gidiyor


Muhammed bin Selman ile Erdoğan Şubat 2017'de Cidde'de biraraya gelmişti
Muhammed bin Selman ile Erdoğan Şubat 2017'de Cidde'de biraraya gelmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz El Suud'un davetlisi olarak Riyad'a gidiyor.

Erdoğan'ın temasları çerçevesinde, Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’la da görüşmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre, “Erdoğan'ın bugün ve yarınki ziyareti kapsamında yapacağı görüşmelerde, Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler tüm veçheleriyle gözden geçirilecek, iş birliğinin geliştirilmesi imkanları ele alınacak."

Açıklamada, “görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir teatisinde bulunulacağı” kaydedildi.

Bu arada, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün sosyal medya hesabından Suudi Maliye Bakanı ile online bir görüşme yaptığını belirtti.

Nebati Twitter’dan, “Suudi Arabistan Maliye Bakanı Sayın Mohammed Al-Jadaan ile çevrimiçi bir görüşme gerçekleştirdik. Ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine yönelik olarak ekonomi, ticaret ve yatırım alanlarında fikir alışverişinde bulunduk” diye yazdı.

Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri 2018 yılında gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinden bu yana gergin. Erdoğan cinayetten Suudi yetkilileri sorumlu tutmuştu.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi 7 Nisan’da görülen davada, Kaşıkçı dosyasının Suudi Arabistan'a devrine karar vermişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin Suudi Arabistan'dan ithalatı bu yılın ilk iki ayında 693 milyon 945 bin dolar olurken ihracat, 20 milyon 442 bin dolar seviyesinde kaldı. Ancak Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan'a devrinin talep edildiği ve Ankara'dan olumlu açıklamaların geldiği Mart ayında ihracat 58 milyon dolara yükseldi ve ilk üç aylık ihracatı 78 milyon düzeyine çıkardı.

2021'in ilk üç ayında ise Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatı 74 milyon 834 bin dolardı.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG