Erişilebilirlik

Erdoğan Suriyeliler’i Geri Gönderebilecek mi?


Ülkelerinde on yıldan uzun süredir devam eden savaştan kaçan tahmini dört milyon Suriyeli mülteci, Türkiye'de.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümetinin Suriye'ye bir milyon mülteciyi gönüllü olarak geri göndereceğini ve ülkenin kuzeyinde yüz bin ev inşa etme sözü vererek, onlara yeni bir yaşam şansı sunacağını söylüyor.

Erdoğan’ın açıklamalarına göre Suriyeliler’in, Şam güçlerinin elinde olmayan, Türk ordusunun ve Suriyeli isyancıların kontrolundaki bir bölgeye dönmesi planlanıyor.

Ancak Amerika’nın Sesi’nin konuştuğu mülteci hakları grupları, savaşın devam ettiği ülkede güvenliğin hala yeterli olmadığı konusunda uyarıyor.

Merkezi Türkiye’de bulunan Suriye Kardeşlik Sosyalleşme ve Yardımlaşma Derneği’nden Haya Atassi Suriye’deki güvenlik için, “Keyfi gözaltılar, zorla kaybolmalar, hukuksuz cinayetler sürüyor. Ülke genelinde bir güvenlik eksikliği var. Bir daha geri dönemeyeceklerini bilmeden evlerini terk edenler suikasta kurban gidiyor. Bu durum, kimin kontrolunda olursa olsun Suriye'nin her yerinde yaşanıyor” dedi.

Anketlere göre, kamuoyunda mülteci karşıtlığı artış gösteriyor. Bu yüzden Erdoğan, Türkiye'deki milyonlarca mülteciyi geri göndermeye başlamak için baskı altında.

İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü Can Selçuki kamuoyundaki mülteci karşıtlığı için, “Toplumun yüzde 61’i Suriyeli mültecilere karşı daha sert bir tavır alınması gerektiğine katılıyor. Bu sonuç doğrudan Suriyeli mültecileri suçla ilişkilendiren olumsuz haberlerden kaynaklanıyor. Ülkedeki ekonomik gerileme ile birlikte, Suriyeli mültecilerin ya da mülteci meselesinin, duyguların kontroldan çıkma eğiliminin de görülebileceği hararetli bir mesele haline geldiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Geçen yıl öfkeli çeteler Ankara'da çok sayıda Suriyeli mültecinin yaşadığı bir semte saldırmıştı.

Araplar’ın ülkeyi yönettiği distopik bir Türkiye'yi gösteren bir videonun hızla yayıldığı sosyal medyada, mülteci karşıtı paylaşımlar giderek yaygınlaştı.

Gelecek yıl yapılması beklenen seçimler öncesinde çoğu muhalefet partisi mültecilerin geri dönmesi çağrısı yapıyor.

Göç Araştırmaları Derneği’nden Didem Danış mültecilerin geri gönderilmesi konusunda, “Seçim öncesi siyasi kampanyaların ana konularından biri kesinlikle bu olacak. Bu, hükümetin ekonomik krizle birlikte en zayıf noktalarından biri elbette. Muhalefet partileri bunu çok kullanacak” ifadelerini kullandı.

Güvenlik güçleri, son zamanlarda rutin olarak yasadışı göçmen olduklarını iddia ettikleri kişileri gözaltına alıp sınırdışı ediyor. Aynı zamanda mülteciler, Suriye'ye dönmelerini teşvik etmek için artan kısıtlamalarla karşı karşıya.

Ancak bazı uzmanlar, bu baskıların Avrupa'ya yeni bir mülteci göçüne yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Türkiye Ekonomik Politika Araştırma Vakfı’ndan Omar Kadkoy, “Suriyeli mülteciler iki arada bir derede kaldıklarını hissediyorlarsa ve özellikle Suriye'ye geri dönmek istemediklerini biliyorlarsa, bir nevi refah ve güvenlik içinde yaşamak için Batı’ya doğru hareket etmek mevcut tek seçenek olabilir” dedi.

Türkiye'de seçimler yaklaştıkça zor bir siyasi atmosferde sıkışan milyonlarca Suriyeli, hoş karşılanmayacakları kesin görülen Avrupa’yı muhtemelen tek çıkış yolu olarak görüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG