Erişilebilirlik

“Erdoğan Yanıt İçin Doğru Günü Bekleyecek”


Joe Biden 2014 yılında başkan yardımcısı olarak yaptığı Türkiye ziyaretinde.
Joe Biden 2014 yılında başkan yardımcısı olarak yaptığı Türkiye ziyaretinde.

ABD ile Türkiye ilişkilerinde çözüm bekleyen sorunlar arasına, yepyeni bir kriz eklendi. ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915’teki Ermeni tehcirini ‘’soykırım’’ olarak nitelemesine Ankara’dan sert tepki gösterildi. Açıklamayı reddeden, ABD’yi kendi tarihiyle yüzleşmeye çağıran tepkilerin arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sessizliğini korudu. Peki Erdoğan ne yapacak? Nasıl ve ne zaman bir tepki gösterebilir?

"Ekonomik nedenlerden dolayı sınırlı tepki verecek"

Başkent Washington’daki düşünce kuruluşlarından Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nün Türkiye programı direktörü Soner Çağaptay’a göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD yönetiminden gelen soykırım açıklamasına, ekonomik nedenlerden dolayı sınırlı bir tepki verecek.

Ankara-Washington ilişkileri ve Türkiye ekonomisi arasında bir ilişki olduğunu savunan Çağaptay’a göre, ülkede yaşanan ekonomik durgunluk ve Erdoğan’ın yavaş seyreden büyümeyi yeniden canlandırmak için ABD ile bağlarının iyi olduğunu vurgulaması gerekiyor. Zira ekonomik büyümenin 2018 öncesine dönmesi için ABD ile ilişkilerin iyi olduğu yönünde bir resim vermek istiyor.

"Erdoğan Biden'la iyi bir başlangıç yapmak istiyor"

Washington Enstitüsü uzmanlarından Soner Çağaptay, pragmatik bir siyasetçi olarak nitelediği Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Biden’a cevap vermek için doğru günü bekleyeceğini söylüyor. Çağaptay, Erdoğan’ın Biden’la iyi bir başlangıç yapmak istediğini ve hem Türkiye’ye yatırım çekmek hem de kendisini 20 yıldır destekleyen tabanını güçlendirmek için, Biden’ın soykırım açıklamasına karşı çatışmacı bir üslup kullanmaktan kaçınacağı öngörüsünde bulunuyor.

Biden’ın 24 Nisan açıklaması öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la gerçekleştirdiği ilk telefon görüşmesi sonrasında Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “anlaşmazlıkların etkin biçimde yönetildiği yapıcı ikili ilişkilere duyulan ilgi” vurgusu yapılmıştı. Özetle iki taraf da diyalog kapısını açık bıraktı. Soner Çağaptay da Türkiye ile ABD’nin yönetim düzeyinde ilişkileri sürdürebileceğini belirtiyor. Ancak “soykırım” tanımlamasının, Türk halkının geniş kesiminde derin bir kızgınlık yaratacağını sözlerine ekliyor.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG