Erişilebilirlik

Erdoğan ve Putin Telefonda Görüştü


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Erdoğan'ın görüşmede Birleşmiş Milletler'in Karadeniz'de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulması planıyla ilgili harekete geçme zamanının geldiğini belirttiği kaydedildi.

Kremlin'den yapılan açıklamada ise iki liderin Ukrayna'dan tahıl ihracatının kolaylaştırılması çabaları konusunda yakın gelecekte görüşmeyi planladıkları belirtildi.

Görüşmede, Erdoğan'ın ayrıca Suriye'deki sınır ötesi mekanizmanın uzatılmasının önemine dikkat çektiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, Türkiye'nin Cilvegözü sınır kapısından Suriye’ye insani yardım yapmasını sağlayan anlaşmanın süresi dün dolmuştu.

Rusya’nın yardım mekanizmasının süresini bir yıl yerine, 6 ay daha uzatmak istemesi 15 üyeli konseyde anlaşmazlığa neden olmuştu.

Süresi dolan mekanizmayla, Türkiye’nin Cilvegözü sınır kapısından Suriye’deki yaklaşık 4 milyon kişiye yardım ulaştırılıyordu.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada görüşmede, Suriye'deki durumun yanısıra Ukrayna-Rusya savaşı ve Karadeniz'de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulmasına dair konuların ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, ''Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın kalıcı ve adil bir barışla, müzakereler yoluyla sona erdirilmesi gerektiğini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi müzakere sürecinin yeniden canlandırılması için her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını ifade etti'' denildi.

''Suriye için üçlü görüşmelerin önemine dikkat çekildi''

Kremlin'den yapılan açıklamada ise Putin ve Erdoğan'ın her iki ülkenin de askerlerinin bulunduğu Suriye'yi görüştükleri bildirdi.

Putin ve Erdoğan'ın Astana barış süreci kapsamında Suriye'deki askeri taraflardan olan İran'ın dahil olduğu üçlü görüşmelerin yapılmasının önemine dikkat çektikleri kaydedildi.

Erdoğan Zelenski ile de görüştü

Erdoğan ayrıca Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile de telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşı ve Karadeniz'de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulmasına dair konuların ele alındığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada Erdoğan'ın, Ukrayna'ya barış temennisini dile getirdiği belirtildi. Açıklamaya göre Erdoğan, Ukrayna'nın tahıl ürünlerinin dünya pazarına ulaştırılması için Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan plana dair çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.

Açıklamada, ''Ukrayna ile Rusya arasında çözümün her halükarda diplomasi yoluyla olacağını, bunun için de müzakere masasının açık tutulması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul sürecinde kolaylaştırıcılık ve arabuluculuk dâhil ihtiyaç duyulan her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını dile getirdi'' denildi.

Erdoğan'ın ayrıca Zelenski'ye Türkçe Kurban Bayramı video mesajı nedeniyle teşekkür ettiği kaydedildi.

Zelenski tarafından Twitter'dan yapılan açıklamadaysa ''Türkiye'ye desteği için teşekkür ederiz. Ukrayna limanlarının açılması ve tahıl ihracatının yeniden başlamasının önemini görüştük. Rusya'nın işgal altındaki topraklardan tahıllarımızı almasını da önlemeliyiz'' denildi.

Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'yı 24 Şubat'ta işgal etmesinden bu yana iki ülke arasında arabuluculuk rolünü üstlenmeye çalışıyor. Ukrayna ve Rusya temsilcileri arasında son görüşme Mart ayında İstanbul'da yapılmıştı.

Çatışmanın başından bu yana, dünyanın en büyük tahıl üreticilerinden Ukrayna, en önemli ihraç yolları olan limanlarını kullanamıyor ve şu ana kadar daha önce ihraç ettiği tahılın yalnızca üçte birini yurtdışına gönderebildi.

Ukrayna'nın ihracat sıkıntısı küresel gıda fiyatlarının rekor düzeyde yükselmesine neden oldu ve gıda güvenliği kaygılarını arttırdı. Resmi rakamlara göre tahıl Ukrayna ihracatının tamamının beşte birini oluşturuyor.

Son olarak Endonezya’da yapılan G20 Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Ukrayna ve Türkiye ile tahıl konusunda görüşmeye hazır olduğunu ancak bu görüşmelerin ne zaman yapılacağının belli olmadığını söylemişti.

Türkiye tahıl krizinin çözümü için BM, Rusya ve Ukrayna’nın katılımıyla İstanbul’da dörtlü bir toplantı yapmak istiyor.

Geçen ay Savunma Bakanlığı’ndan bir askeri heyet Moskova’ya giderek, Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileriyle görüşmüştü. Geçen hafta ise Ankara’da Türk ve Ukrayna askeri heyetleri bakanlıkta bir toplantı gerçekleştirdi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG