Erişilebilirlik

Erdoğan: PKK'lılar Avrupa Polislerinin Koruması Altında


Erdoğan: PKK'lılar Avrupa Polislerinin Koruması Altında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:12:29 0:00

Erdoğan: PKK'lılar Avrupa Polislerinin Koruması Altında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış ve temel atma törenleri için Diyarbakır'a geldi.Erdoğan’ın gelişi nedeniyle kentte olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Mitingin yapıldığı valilik ve çevresindeki yollar trafiğe kapatılırken, binlerce polis güvenlik önlemi aldı.

Havayoluyla kente gelen Erdoğan, havadan helikopterin takip ettiği konvoyla kente girdi. Erdoğan önce Karayolları Kampüsü içerisinde yaptırılacak olan caminin temeli attı. Ardından valilik önüne gelen Erdoğan burada toplanan kalabalığa hitap etti.

Erdoğan sözlerine Diyarbakır’a bugüne kadar yapılan yatırımları anlatarak başladı. PKK sempatizanlarının barış çağrılarına değinen Erdoğan, “Şimdi PKK yanlıları, ikide bir diyorlar 'barış barış' Lafla barış olur mu? Elinde silah dolaşanlarla barış olur mu? Biz inşa ediyoruz, biz ihya ediyoruz, biz Diyarbakır belediyesini önünde hüngür hüngür ağlayan, çocukları dağa kaçırılmış anaları unutmuyoruz. Onlara barış diyenler haince baktılar ama biz şefkatle baktık, merhametle baktık. Hamdolsun şu anda artık her şey açılıyor. Barışın fedaileri biziz, özgürlüklerin fedaisi biziz ve bundan sonra da böyle olacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine yaptığımız yatırımların toplam bedeli 280 milyar. Bugün de Diyarbakır’a 676 trilyon kamu ve özel sektör açılışını yapacağız,” dedi.

"Bunlar benim Kürt kardeşlerimi sevmiyor"

Konuşmasını Kürtçe ‘Bin kez evet’ diyerek sürdüren Erdoğan’ın hedefinde CHP ve PKK vardı. Erdoğan, “Bazıları gençleri parlamentoya istemiyor. Hâlbuki daha önce 18 yaşında olanların girmesini kendileri isteyip teklif vermişti. Bunlar akşam başka sabah başka. Şunu söyleyeyim bu PKK terör örgütünün mensupları, biz doğal gaz isale hatlarını yaparız, onlar gelir bombalarlar. Bunlar hain ve alçak. Bunlar benim Kürt kardeşlerimi sevmiyor. Bunlar benim Kürt kardeşlerimin asla temsilcisi olamaz. Sormak lazım, belediyeler elinizdeydi ne yaptınız? Bak şurada yasal yollardan kayyumlar atandı, hemen her şey nasıl değişmeye başladı.2015 yılındaki çukur eylemlerinde yıkılan ev ve işyerlerini ayağa kaldırıyoruz. Sur içini Diyarbakır’a ve ülkeye yakışır şekilde yapıyoruz. Bölgede çok tarihi eser olduğu için çalışmalar hassas ve ağrı sürüyor. 3600 bağımsız birimin yıkımı tamamlandı. Bölgenin alt yapısı baştan sona yenileniyor. Sokaklar dükkânlar tümüyle elden geçiriliyor. 2 bin Diyarbakır evi yaparak turizmin hedefine sunuyoruz,” diye konuştu.

Avrupa'ya PKK eleştirisi

Kürtleri PKK’dan kurtarmaya kararlı olduklarını söyleyen Erdoğan, Avrupa ülkelerini de sert bir dille eleştirdi. Erdoğan, PKK’lıların Alman polisinin araçlarıyla gezdiğini belirterek, “Bölücü terör örgütü ülkemizin ve milletimizin huzurunu baş düşmanıdır. Parasının verdiğinin dilediği gibi kullandığı bu kiralık katiller şebekesinde ülkemizi ve Kürt kardeşlerimizi kurtarmakta kararlıyız. Bedeli ne olursa olsun Kürt kardeşlerimizi bölücü terör örgütünün zulmünden kurtarmaya söz veriyoruz. Bu hain örgüt hiçbir vatandaşımızın evini başına yıkamayacak, bu alçak örgütü artık hiçbir vatandaşımızın çocuğunu zorla elinden alamayacak, bu alçak örgütü bu kalleş örgüt çocuğu kardeşi anasıyla babasıyla tehdit ederek kimsenin siyasi iradesini teslim alamayacak. Alırlar, nerede alırlar? Avrupa’da alırlar. Hollanda’da, Almanya’da, Avusturya’da, Belçika’da, İsviçre’de alırlar ama Türkiye de alamayacaklar. Ama onların sosyal demokrat, sosyalist partileriyle, buradan giden PKK terör örgütü mensupları, onlarla birlikte yürüyüş yapıyorlar. Onların polislerinin koruması altında yapıyorlar. Hatta Alman polis teşkilatının araçlarında terör örgütü mensupları oturuyor ve camdan bölücü terör örgütünü posterini taşıyorlar. Böyle demokrasi, özgürlük, hak hukuk olur mu?“ şeklinde konuştu.

Kürtler için sağlanan haklardan geri adım atılmayacağını belirten Erdoğan, sorunların siyasetle çözülmesi çağrısına yanıt alamadıklarını ifade etti. Erdoğan şöyle konuştu; “Bugüne kadar Kürt kardeşlerimize sağlanan ve zaten hakkınız olan demokratik, insani, kültürel imkânlardan geriye doğru adım söz konusu değil. Ne kitaplar, dil, kültür, televizyon akademik yayınlarla ilgili en küçük endişeniz olmasın. Gelin hep beraber hak, hukuk, mücadelesini demokrasi içinde, siyaset aracıyla verelim. Bu çağrımıza ne yazık ki olumlu cevap vermediler. Artık milletimizle sizle aramıza ne terör örgütleri ne de onların piyonları giremez. Anayasa değişikliğiyle sıkıyönetim tamamen kalkıyor. Diyarbakır sıkıyönetim kalkıyor, OHAL şu anda olduğu gibi hükümet ve meclisin denetimindedir. Terör örgütleriyle mücadelede kullanılır ve onunla sınırlıdır.”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu da eleştiren Erdoğan, hayır diyenlere terörist dediği yönündeki iddiaları reddetti. Erdoğan, ”Kılıçdaroğlu diyor ‘hayır diyenlere terörist diyorsun’. Ben hayır diyene terörist demiyorum. Kandil hayır diyor bu sese dikkat edin diyorum. Kişi sevdikleriyle beraberdir. Söyle bana arkadaşını şöyleyim sana kim olduğunu. Dürüstlüğe davet ediyorum. Başka kim diyor? Pensilvanya diyor. O da hayır diyor” şeklinde konuştu.

Erdoğan konuşması sık sık Kürtçe ‘Biji Serok Erdoğan’ (Yaşasın Başkan Erdoğan) ve Başkan Erdoğan sloganlarıyla kesildi. Erdoğan’ın konuşmasının ardından çok sayıda tesisin temeli atılarak, açılışlar yapıldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG